ОбществоРегионални

От 25-ти март стартира едномесечна кампания за пролетно почистване

Самоков 365

Стартира кампанията за пролетното почистване на Самоков, която ще продължи един месец. Създаден е график и предварителна организация, която цели своевременното извозване на събраните отпадъци. Идеята е да се включат повече граждани, фирми и институции, които да покажат своята съпричастност. С лицата, ангажирани по програмите по чистотата Общината започна почистването на тротоари и обществени пространства, като до момента са почистени улиците в централна градска част и „Подридна”. Следващата отправна точка са улиците около горното поделение като постепенно  почистването ще продължи към центъра. Намеренията са след почистването на даден квартал да започне и поетапно измиване на улиците в града, което ще стартира от 10-ти април. От Община Самоков поясняват, че графикът ще бъде обявяван периодично и съобразен с ремонтните дейности, предвидени в строителната програма.

Идеята на Програмата за пролетно почистване е в нея да се ангажират и фирми, институции, училища и граждани, като се призовават всички да почистят собствените си имоти и пространствата около тях. От своя страна Общината се ангажира с извозването на отпадъка като сигнали могат да се изпращат в отдел „Екология” на Общината. Кулминацията ще бъде около Великден когато се предвижда и облагородяване на пространствата около църквите. Предвижда се и почистване в училищата, което вероятно ще бъде на 20-ти април като ориентировъчна дата, по повод Деня на Земята. В програмата за пролетно почистване на общината е залегнало и ликвидирането на локални сметища и замърсявания. Почистването ще се извършва по сигнали на граждани, както и на установените вече места от служителите на администрацията.

В програмата за пролетно почистване е включен и курорта Боровец, където ще бъдат хигиенизирани обществените пространства, улиците и тротоарите. Организацията по пролетното почистване в селата е отговорност на кметовете, които трябва да създадат необходимата организация. Жителите на селата също трябва да почистят дворовете си и пространствата пред своите къщи като събрания отпадък ще бъде извозван в определени дни от седмицата. Пролетното почистване ще продължи до 25-ти април. По-нетърпеливи  самоковци вече организираха различни акции в името на това Самоков да стане едно по-чисто и приятно за живеене място. Миналата събота /23-ти март/ доброволци щурмуваха и събраха отпадъците в Туристическата градина по инициатива на Даниел Москов. За тази /30-ти март/ призив „Да изчистим градО” отправя Георги Прасков към всички желаещи да се включат.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close