Регионални

От 15 до 17-ти февруари отново Ваканция и Спа експо

Анелия Балабанова

Община Самоков, Туристическият информационен център и хотелиерите се готвят за участие в 34-та Международна туристическа борса Ваканция/СПАекспо, която ще  се проведе от 15-17 февруари 2017 година. Форумът се провежда под патронажа на Министерство на туризма, в партньорство със Столична община, БТК, БХРА, БАТА, АБТТА, БУБСПА, Софийски съвет по туризъм. Място на събитието отново е Интер Експо център-София.

 През годините изложението успя да се утвърди като най-мащабния туристически форум в България, предназначен за професионалисти и широка публика. През 2016 г. участие взеха над 380 фирми от 22 страни и България. Обичаен е интересът от страна на Национални туристически организации, асоциации и сдружения, туристически фирми и агенции, хотели, балнеолечебни курорти и спа центрове, общини, транспортни организации, софтуерни фирми и компании за хотелиерско оборудване. Традиционно е и самоковското присъствие с щанд, разположен на доста стратегическо място – точно срещу централния вход. Тази година по всяка вероятност той ще е с леко променена визия, която да го направи по-атрактивен и привлече вниманието на гостите и посетителите. Предвижда се този път да няма програма и официално представяне.

Люба Кленова. –зам.-кмет по туризма съобщи в аванс, че се обмисля акцентът да е върху 120- годишнината на Боровец, но все още нещата са в процес на уточняване. В добавка очерта и актуалната ситуация в курорта. „По информация на колегите и това, което виждаме като движение събота и неделя към Боровец има доста туристи, които посещават курорта за каране на ски, поне през деня. Нощувките са по-малко. Традиционно януари навсякъде в зимните курорти е по-слаб. След дългите празници това е месец със слаба посещаемост. Очакванията са в началото на февруари да има сериозно раздвижване около ваканцията на учениците. Предварителните резервации в този период вървят доста добре. Въпреки всичко смятам, че има туристи в ски курорта, което е видно и от натовареността на ски съоръженията и пистите” – добавя още ресорният зам.-кмет. В заключение Люба Кленова припомня, че за първа година Община Самоков участва на изложение в Холандия на деск на информационния щанд на Министерството на туризма. Проявеният интерес към България е бил изключително голям, главно за активности през лятото /къмпинги и кемпери/. Това е и една от насоките за развитие на най-стария зимен курорт в страната ни – Боровец да се превърне в целогодишна дестинация за отдих и туризъм.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close