ЗлободневноРегионалниСамоков

От „Чиста Земя” алармират: Сформира се гнусно сметище в близост до село Маджаре

Анна Манова

Екипът на „Чиста Земя” алармира в социалната мрежа днес за ново сметище, оформило се в горската част край село Маджаре. То се намира в непосредствена близост до река Искър. И е със застрашителни размери.

Многократно доброволците от „Чиста Земя” организираха акции по почистване на различни локални сметище, обикновено разположени в горски площи, входни и изходни артерии на града и селата, почистваха около река „Боклуджа”. Организираха различни информационни кампании, поставяха табели с указания, че гората не е място за изхвърляне на отпадъци, подаваха сигнали и искаха камери и глоби за нарушителите. За съжаление много от новопочистените от тях места се връщаха към познатия си вид почти моментално.

„Село Маджаре тъне в нечовешка мизерия. Сформира се ново гнусно и нагло сметище в близост на река Искър. Ще подадем сигнал до институциите, защото една шепа хора не могат да се справят с това цялото нещо. Трябва да има по-решителна намеса от страна на властимащите.  Това е безотговорно и гнусно проявление на човешката простотия, което се развива под носа на кмета на село Маджаре”, казват към заснетия клип в страницата им във Фейсбук от „Чиста Земя”.

И допълват, че в локалното сметище има битумни керемиди, които са едни от най-токсичните материали на планетата. Сред тях има също строителни и битови отпадъци,  които сред разлагането си отиват в почвата и реката.

Потърсихме за коментар и кмета на селото Иван Марков. Той сподели, че е запознат с проблема, който не датира от ден или два.

„Запознат съм с неправомерното изхвърляне на всякакви видове отпадъци в гората и до реката. Не могат да се научат, че това не е място тези боклуци. Те са натрупани там не за ден и два. Бяхме изчистили пространството със съдействието на Община Самоков преди няколко години и сега е същото. Лошото е, че не съм бил в момент да видя конкретно кой изхвърля, а научавам след това. Редно е да се направи почистване отново и да се поставят камери”, каза за „Самоков 365” кметът Иван Марков.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close