ОбществоРегионалниСамоков

От СУ „Отец Паисий“ отбелязаха 3 март на читалищна сцена

„Самоков 365“

Под надслов „С България в сърцето“, колективът и възпитаниците на СУ „Отец Паисий“ отбелязаха 3 март.  Събитието се проведе в салона на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859“, в навечерието на националния празник.

Тържественото отбелязване на националния празник се превърна в добра традиция, която училищното ръководство и учениците следват вече десет години. Директорът Лили Минкова подчерта, че училището се стреми да бъде модел за създаване на структурирано училищно самоуправление на всичкки равнища в паралелката, класа, училищния етап и училището. По думите ѝ сътрудничеството с местните институции, общественици, медии, бизнеса и структурите на гражданското общество е политика на училището за подкрепа на ученическото самоуправление.

„Радостна и горда съм, че българските национални ценности са дълбоко в сърцата на учениците от екипа на СУ „Отец Паисий“ – гр. Самоков. Мъдростта, думите и посланията на такива чествания безспорно влияят на гражданското изграждане и развитие на младите хора. Защото мисия на всяко българско училище е не просто да образова, а да води учениците си по пътя на личностното им развитие, надграждайки техните умения и формирайки нагласата да поемат отговорност за себе си и смелост да преследват своите мечти. Нека с отдаденост и признателност почетем нашата национална свобода и независимост“, каза в словото си директорът на училището Лиляна Минкова.

В патриотичното тържество от сцената прозвучаха вечните стихове на българските поети, както и песни за родината. В програмата бе включена и драматизация на главата „Радини вълнения“ от романа „Под игото“  на Иван Вазов. Учениците от гимназиален етап представиха сценка, свързана с хан Аспарух и неговите синове. Част от програмата бяха и народни танци от танцовия състав на училището.

На събитието присъстваха началникът на  Регионално управление по образованието – София област Росица Иванова, заместник – кметът Люба Кленова, главен експерт „Образование, младежки дейности и спорт“ Снежана Дамянова, архиерейският наместник Михаил Колев, директори на училища и бивши преподаватели в училището.  Поздравителен адрес бе прочетен от председателя на Синдиката българските учители Янка Такева.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close