РегионалниСъбития

„От словото е създаден светът”… с това мото започна „Маратон на четенето” 2017

„Самоков 365”

На 31 март от 11:00 часа в читалнята на Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” започна „Маратон на четенето – 2017”. Той се провежда за дванадесета година. Като в традиция се е превърнало през първия ден на събитието да четат произведения личности от различни сфери на обществения и културен живот.

Мотото на тазгодишното издание е: „От словото е създаден светът…” Главният библиотекар Албена Ихтиманска приветства учениците, дошли да бъдат част от „Маратона”. Тя поясни, че чрез четенето човек се обогатява, светът става по-необятен и кръгозорът по-широк. Подготвените текстове бяха на големия български писател Емилиян Станев, по повод честването на 110 години от рождението му.

Официалното откриване на „Маратон на четенето 2017” беше направено от кмета на Община Самоков Владимир Георгиев, директорът на СУ „Никола Велчев” Гиргина Рангочева и директорът на ПГ „Константин Фотинов” Венета Симитчийска. Те четоха откъси от едно от най-популярните творби на Станев – „Антихрист”. В четенето се включиха още гл.експерт „Култура” Пепа Георгиева, спортистката Мария Чепилова, ученичката Анастасия Вукова,  местните журналисти Кристина Ангелова, Анна Манова, Яна Василева, Габриела Гребенчарска – един от най-активните участници в „Забавно лятно четене 2015”, както й най-четящото дете в Самоков за 2016 Яна Йовева. Всички те прочетоха откъси от „Крадецът на праскови”.

„Маратонът” ще продължи през целия месец април, като в неговата програма са заложени различни теми, срещи и разговори, разпределени в различни възрастови категории. Идеята е в инициативата да се включат малки и големи любители на книгите, четенето и историите.

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close