Обща категорияОбществоСамоков

От Ротари клуб наградиха осем изявени в областта на науката самоковчета

Анна Манова

Превърна се в добра традиция от Ротари клуб – Самоков да награждават изявени деца в областта на науката. Обикновено събраните по време на благотворителни инициативи средства са разпределяни между ученици, които са се представили отлично в различни състезания, олимпиади и конкурси в града и страната. Тази година осем самоковчета получиха финансови награди от Ротари клуб. Награждаването се състоя на 16 май в Ритуалната зала.

Екатерина Вададжийска, член на Ротари клуб, изрази радостта си от постиженията на самоковските деца, които ни дават поводи за гордост. Тя подчерта, че е време да се обърне внимание на ученици, които са показали отлични резултати извън спорта и са се доказали със сериозни знания в сферата на природните науки. „Вие сте значими за нас, защото сте бъдещето. Вашият пример е необходим и той трябва да увлича и другите след вас”, подчерта Вададжийска пред присъстващите. След това бяха обявени имената на надарените деца и класиранията им в различни национални и областни надпревари.

Награда получи Мирослав Грошарски, който е възпитаник на СУ „Отец Паисий”. Той има златен медал от Национално математическо състезание. След него за втора поредна година беше отличена Радост Туджарска, която успя да спечели сребърен медал от деветото издание на Международния конкурс за компютърна рисунка и колаж „Творчество без граници”, който се провежда под патронажа на еврокомисаря Мария Габриел. Радост е дванадесетокласничка в СУ „Отец Паисий” и поради многобройните си успехи през годините е номинирана от ръководството на училището й за ученик на годината. Следващото отличие беше за малкия математик от НУ „Станислав Доспевски” Кристиан Барански. Той е участник в математическото състезание „Математика без граници” като е доказал, че за него смятането не е проблем и вече има четири златни медала. Сред наградените е Богомил Дончев, който е първенец в раздел „Проза” за написване на есе в Националния конкурс „От Коледа до Васильовден”. Той е ученик в ПТГ „Никола Вапцаров”. Отличена е и Зорница Иванова, която е с първо място от финансов иновационен лагер, организиран от „Джуниър Ачийвмънт”. Възпитаничката на ОУ „Христо Максимов” Елина Субева също получи парична премия за класирането си на второ място в Областен кръг на олимпиада по БЕЛ. За втори път отличие от Ротари клуб получи гимназистът Светослав Иванов, който успя да се класира на първо място на Национална олимпиада по немски език като пребори сериозна конкуренция от ученици, които учат в специализирани немски гимназии. Неговата награда получи преподавателката му по немски език в ПГ „Константин Фотринов” Стефанка Митрева. Последният награден беше Мария Василева, която се класира с отличен резултат на Областния кръг от олимпиадата по БЕЛ. Тя е ученичка в ОУ „Димчо Дебелянов”, село Говедарци.

Всички отличия бяха връчени на децата от почетния председател на Ротари клуб – Самоков Христо Белстойнев. Той сподели, че броят на наградените всяка година се увеличава и това е една много приятна тенденция. Пожела на всички успехи в природните науки. Поздрав за наградените, техните близки, роднини и гости бяха подготвили чаровните момичета от „Кати денс” с хореограф Катрин Митева, ДВГ „Медени звънчета” с ръководител Даниела Георгиева и танцова група „Самодивчета” към ОУ „Митр. Авксентий Велешки” под ръководството на Ралица Струмина и Димитрина Василева.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close