РегионалниСамоков

От РЗИ успокояват: „Има достатъчно ваксини”

Анелия Балабанова

Временно решение на сериозен проблем, който се стовари върху главите на десетки български семейства се оказаха осигурените от Турция 100 хиляди пет и шествалентни ваксини за най-малките, включени в задължителния имунизационен календар. По този начин беше компенсиран появилият се преди време недостиг. Вид спасяване на положението се оказа предприетата стъпка от страна на Здравното министерство. По думите на министър Москов фирмите, производители на ваксини изнудват страната ни като не се явяват на търгове, обяснявайки, че имат производствени трудности.

За да не останат новородените български деца, както и малчуганите, подлежащи на реимунизация, без инжекциите, които им гарантират защита от няколко заболявания, от началото на 2015 година до момента бяха използвани всякакви остатъци от пет и дори четиривалентни ваксини в складовете на дистрибуторите у нас. Към момента ситуацията изглежда под контрол, поне привидно. Защото се появи известно напрежение, породено от факта, че ваксините не са доставени по надлежния ред- без обществена поръчка.

 

Министър Москов успокои родителите, че няма повод за притеснение. На това мнение беше и

д-р Александър Златанов – началник на РЗИ-София област. Специалистът сподели, че имунизационният календар е абсолютно обезпечен. От страна на общопрактикуващите лекари

д-р Роза Митрева потвърди, че работят с наличните стари бройки, но имат и доставени и от новите. Разлика по отношение на съдържанието няма. Единствено леко в опаковката. Темата е чувствителна и периодично вървят обществени полемики  доколко безопасни са регламентираните имунизации. Независимо от дебатите „за” и „против” повечето родители предпочитат да ваксинират децата си. Успокоението за тях е, че има достатъчна наличност от препарати, осигуряващи „защитен щит” срещу няколко заболявания.

Проблемът с липсата на задължителните в детския имунизационен календар ваксини ще бъде решен. България ще внесе 100 000 петвалентни ваксини от Турция. Количеството според здравния министър д-р Петър Москов ще бъде достатъчно, за да компенсира годишните нужди на страната ни.

Държавата ни няма да плаща за това, а в замяна ще предостави на Турция БЦЖ ваксини срещу туберкулоза. Според Москов фирмите производители на ваксини изнудват България като не се явяват на търгове, обяснявайки, че имат производствени трудности. Проблемът с липсата на имунизации се е появявал неколкократно през годините. Окончателно решение обаче все още не е намерено.

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close