Обща категорияРегионалниСамоков

От ОУ „Митр. Авксентий Велешки“ спазиха традицията с шествие по повод 1 ноември

Анна Манова

Учениците от ОУ “Митрополит Авксентий Велешки”, заедно със своите учители, отбелязаха в аванс Деня на народните будители. Те спазиха традицията като направиха шествие, започващо от сградата на учебното заведение, през Ларгото и изнесоха програма на сцената на площад „Захарий Зограф“.

Шествието премина под съпровода на духовия оркестър към училището, под ръководството на г-жа Даниела Георгиева. Една част от учениците гордо развяваха българските трибагреници, останалите носеха портрет на своя патрон – Авксентий Велешки и на редица наши народни будители. Лошото октомврийско време не сломи патриотичния им дух, а централната част на града бе огласена от песни и стихове. Програмата започна с химна на училището, изпълнен от ДВГ „Медени звънчета“, а след това в нея се включиха учениците от 7 клас. Децата припомниха славното дело на нашите просветители, които в най-мрачните времена са носи запален в душите си огънят на знанието и просвещението. Прозвучаха й патриотични песни, Приветствие от сцената към всички присъстващи отправи преподавателят по история Евелина Таинова.

Шествието премина през центъра и завърши отново в училищната сграда. Гости на празника бяха учители и ученици от Национална гимназия по хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ от град Варна и ОУ „Никола Вапцаров“, гр. Благоевград. Те са участници по проект на МОН „Иновации в действие“, в който екипът на ОУ „Митр. Авксентий Велешки“ е в партньорство.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close