ЗлободневноРегионални

От Общината поясниха: Дърветата по ул. „Отец Паисий” са премахнати, защото са изгнили и опасни

Анна Манова 

От един известен период от време една тема предизвиква множество дебати. Става въпрос за изсечените дървета по улица „Отец Паисий”. Голяма част от самоковци негодуваха, че дърветата са неправомерно премахнати, за да бъде обновен тротоарът. И заради поставянето на новите плочки дърветата са изцяло изкоренени. По този начин се оголва пространството, а в топлите летни дни сянката изобщо ще отсъства. Други твърдяха, че изкореняването им е добър ход и по този начин ще се осигури видимост, която иначе липсва. Подобна беше ситуацията и при бившия родилен дом в града, където освен обновяване на сградата бяха направени и тротоари – там отново дърветата бяха отсечени и на тяхно място насадени нови – дейност, която трудно може да намери някакво логично обяснение. Но все пак e факт. В този случай прави впечатление, че докато старите дървета бяха от северната страна на сградата, то новите са от източната, в което има някаква логика. Решението обаче е по-интересно с това, че новите дървета са засадени точно под електрическите кабели и след няколко години това ще бъде проблем, подобен на този с дърветата по ул. „Отец Паисий“, които са подложени на безумна за тяхното здраве резитба с цел да не опрат в прилежащите жици и да не причинят пожар. Темата с отсечените дървета беше обсъждана и на последната сесия на ОбС /23 ноември 2017/, където част от общинските съветници определиха ситуацията като много грозна. Беше направено сравнение с други държави и това как се опазват хилядолетни дървета, а тук правим точно обратното.

Във връзка с подадените сигнали и запитвания от страна на гражданите потърсихме за становище общинска администрация.  От там обясниха, че от началото на ноември са стартирали ремонтните дейности на тротоарите в Самоков. Тротоарът на ул. „Отец Паисий” също е част от поръчката. В тази връзка са предприети действия по премахването на съществуващите дървета по улицата. По техните думи дърветата са болни и изгнили отвътре, а голяма част от короните им са орязани с цел да се премахне евентуална опасност за преминаващите от там пешеходци. От друга страна кореновата система на тези дървета е толкова голяма, че е разместила част от плочките и са стигнали до асфалта на улицата. Това е дало предпоставка те да бъдат премахнати, защото няма как да се осъществи ремонтът. Поради това и че са гнили се е наложило незабавното им премахване. Предвижда се при ремонта на тротоара да бъдат обособени пространства за залесяване на нови фиданки, като идеята е те да бъдат съобразени и с безопасността на движение и осигуряване на видимост при движение.

От становището на общинска администрация става ясно, че те са се позовали на сигнали и коментари от  социалната мрежа. В профила на Общината отново в социалната мрежа се споменава, че „ще се търсят варианти за видове с плитка коренова система”. Относно изразеното опасение, че новите фиданки след определен период от време, поне няколко години, ще причинят конфликт с надвисналите жици, от Общината се обосноваха, че жиците ще бъдат вкарани под земята.

Недоволството на самоковци не е без основание, предвид факта че за да израсне едно дърво са му необходими години, а за отсичането му са нужни няколко минути. И в момента улица „Отец Паисий” изглежда оголена. Ако приемем, че наистина нещата се случат по начина, споменат от Община Самоков, тогава изрязването може да се окаже приемлива стъпка, стига да се изгради смислена визия за цялата улица „Отец Паисий”, която в същността си е била замислена с улично озеленяване с един и същи вид насаждения. Но ако се работи „на парче”, тогава отрязването им е безсмислен акт. Каква ще е съдбата на другите дългогодишни дървета, ако те се намират на тротоари, планувани за ремонт, но не са болни, не се опират в жиците и не са изгнили отвътре остава да проследим.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close