ОбществоРегионални

От днес всички шофьори трябва да се бръкнат за нова винетка

Илиян Чалгънов

От днес всички трябва да шофират с винетните стикери за 2017 година.

Цената на стикерите за леки автомобили, е същата като през 2016-та година – 97 лева за годишна, 30 лева за месечна и 15 лева – за седмична винетка. Всички товарни автомобили над 3,5 тона, независимо от екологичността на двигателя си и категорията, плащат дневна винетка от 21 лева. Годишните варират от 808 до 1743 лева. Месечните от 80 до 174 лева, а седмичните – от 40 до 87 лева.

От Агенция “Пътна инфраструктура” напомнят, че при закупуването на стикера, шофьорите трябва да изискват касова бележка с вписан регистрационен номер на превозното средство, която трябва да се пази. Припомня се, че годишните винетки за тази година, ще са валидни до 31-ви януари 2018-та. След тази дата, стикерите ще важат от дата до дата, а не както до сега, до края на месец януари, следващата година.

Според новите промени в Закона за движение по пътищата, всеки, който пътува без винетка, вече ще заплаща компенсаторна такса, която ще дава право да довърши пътуването си в рамките на 24 часа. Размерът на таксата, ще бъде определен от Министерския съвет, в зависимост от вида на пътното превозно средство.

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close