Слайд категория

От вратата в механата: „При Соте”

pri sote 2Заведения колкото щеш в нашия малък град. Кое от кое по-по-най. Малко обаче са местата, на които можеш да усетиш уюта и топлината на собствения дом, където те посрещнат като най-скъп гост – истинска VIP персона и където можеш да отпуснеш на воля душата, а и сърцето си. Да се веселиш истински, не само заради изпитите отбрани питиета, а защото те кара отвътре, да похапнеш вкусно със семейството или в компанията на добри приятели. Едно от тези места е „При Соте”.

 Механата е издържана в типично битов стил. Истинска класика в жанра. В началото семейният бизнес тръгва малко като на шега, но сега вече… Заведението е уникално по рода си и привлича ежедневно посетители. Захари Велчев и брат му Димитър се запалват по бизнеса покрай своите родители – Сотир и Марияна. „Преобразихме го преди две години. Преди това беше бистро. Непрекъснато се обновява” – споделят те. Красноречиво доказателство са атракциите за най-малките – детски кът, въжен град, къщичката на Баба Яга. Външното пространство и интериора също са на ниво. Истински рай сред природата. Идеята е самите клиенти да се почувстват специални, прекарвайки приятно свободното си време. Емоции и преживявания, които се помнят и те карат да се връщаш отново и отново на това място.

Кои са нещата, които допълват тази романтична картина? На първо място е добрата кухня и отношението към клиентите, които вървят ръка за ръка. Скритият коз на собствениците Сотир и Марияна Велчеви и останалите хора от персонала на механата са пърленките, скарата на жар заедно с останалите барбекю-специалитети и „тежката артилерия” – уникално вкусните ястия от българската национална кухня, които задължително трябва да опитате. Включително и кръчмарската салата „А ла Соте” – заимствана от Захари при един от работните му гастроли на морето, но пригодена за табиетлийския вкус на самоковци.

На изхода на града по пътя за Боровец са скътани едно до друго множество заведения. „При Соте” е техният безспорен лидер и една от причините за това е оптималното съотношение между цена, качество и култура на обслужване. Както вече стана дума изцяло се залага на кухнята, а близостта на известен курорт като Боровец също помага. И то доста. Зимата се разчита изцяло на посещенията в петък, събота и неделя, организираните партита и фирмените банкети в края на годината. Все още една несбъдната мечта е идеята за зимна градина, но…има време. Най-важната и най-трудна крачка е направена. Да създадеш собствено име не е никак лесна задача. Днес обаче „При Соте” е един от разпознаваемите обекти, еталон в бранша. Факт. Захари и семейството му са твърдо убедени и решени да продължат този път водени от старата, но изпитана максима, че всеки камък си тежи на мястото.

Related Articles

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close