Боровец

Отчетоха 14.61% ръст на туристите в Боровец

Анелия Балабанова

И през пролетните месеци Боровец предлага възможности за ски и сноуборд. Ски сезонът ще продължи до 17-ти април, а и след това ако условията позволяват. Данните за миналата календарна година отчитат ръст от 14.61% на туристите в Боровец.„Ще имаме по-актуална информация след като приключи сезона, но от статистиката до момента нещата изглеждат доста добре” – коментира Люба Кленова – зам.-кмет по туризма. По думите й реализираните нощувки в Самоков през последните три години са константна величина като брой. При тези в селата през последната година се наблюдава ръст от 6.95%, близо 7%. От това би могло да се направи извод, че селският туризъм в района е за предпочитане и се радва на интерес от страна на посетителите. Многобройните прояви в курорта през изминалата и тази година преминават под знака на 120 години Боровец. Това ли е основната причината за засиления интерес от страна на туристите – български и чуждестранни решили да посетят най-стария зимен център в България и района на Самоков или има и други? Това ще разберете от краткия коментар и анализ на Люба Кленова. Числата проговарят и ето какви изводи могат да се направят.

 

Г-жо Кленова, на какво отдавате увеличението на туристите, посетили Боровец и района на Самоков и кои са факторите, допринесли за това?

На първо място са добрите метеорологични условия. Миналата година лятото беше без продължителни периоди с валежи, което само по себе си е предпоставка за повече посещения. Прави впечатление, че есенните месеци – септември, октомври, ноември са с доста добри стойности. Това е безспорно положителен факт, тъй като става въпрос за един обичайно мъртъв период. Имаме доста добри показатели като брой реализирани нощувки. Това означава само едно, че нашата цел – да превърнем района в целогодишно силна дестинация е стъпка в правилната посока. Друг фактор е, че имаме доста обекти като Цари Мали град, Музея, Джамията, Сарафската къща, които могат да се посещават по всяко време. Като цяло интересът към планината и района е голям.

Какво сочат конкретните данни?

Това, което се вижда, че традиционно нашите съседки проявяват голям интерес и реализираните нощувки от тяхна страна са доста. Има раздвижване и на холандския пазар, вероятно и в резултат на борсата, която посетихме. Те са традиционно летни туристи. Виждаме, че в данните от 2015 и тези от 2016 г. на база реализирани нощувки има ръст от 50%, което като абсолютна стойност не е много голямо, но като сравнителен процент е добър. Съпоставката на броя чужденци към този на българите, посетили Самоков, Боровец и селата сочи, че 71 % са българите и 29 % чуждестранните туристи. Това е в рамките на цялата година. Британците са най-много като процент– около 36.5%  от общия дял на посетителите – чужденци. Следващи като брой са македонците, следвани от Израел, Гърция и Румъния. Руснаците са също с добри стойности като 2015 към 2016 при тях имаме съвсем лек ръст от около 2%, но реализираните нощувки са над 10 000, което е добре. При Украйна има лек ръст тази година. Това са двата пазара, които претърпяха най-голям колапс през последните 3-4 години с оглед на политическата обстановка. Има и доста реализирани посещения от американци, но това го отдаваме на йога фестивала през лятото. Рекламата е доста важна – да напомняш за себе си и те виждат, че те има. Категорично смятам, че това е допринесло доста. Ще продължим в тази посока като основният акцент ще бъде върху събитията и традиционните фестивали, които организираме. С две думи казано рекламата е от значение.

 

 Добрият сезон вероятно ще доведе и до увеличаване на приходите от туристически данък. Имате ли идея в каква насока ще бъдат инвестирани те?

Те се инвестират обратно в този отрасъл. Голям проект, който ще стартира непосредствено след приключването на активния зимен сезон е този по линия на ПУДОС за подмяна на водопровод и канализация. След направените миналото лято ремонти в планинската част около стария център сега вече актуален е триъгълникът, където ще текат ремонтни работи през целия летен сезон. Надяваме се това да не се отрази негативно върху гостите на курорта, но пък е задължително да се случи и колкото по-рано стане, толкова по-добре ще бъде за абсолютно всички. Не малко средства ще бъдат инвестирани в това направление. Продължаваме да подкрепяме и събитията, които са на място в курорта. Имаме заделени средства за реклама, участие в туристически изложения. Това, което направихме тази година беше една карта на урбанизираната част на Боровец, каквато не е имало досега. На нея е показано всяко едно от местата за настаняване в целия курорт и се приема много добре от самите туристи. Ще продължим идеята като ни се иска да направим нещо подобно  за Самоков и селата.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close