ЗлободневноРегионалниСамоков

Отстраниха от поста кмета на Маджаре Иван Марков

Анна Манова

 На 10 август от поста му бе освободен досегашният кмет на село Маджаре Иван Марков. Той е кметски наместник в самоковското село три мандата и от десет години е председател на местното читалище. Жителите на малкото населено място коментират, че винаги се е отзовавал на всякакви молби и не е отказвал помощ. Затова всички са озадачени от това, което се случва с Марков в разгара на лятото.

Самият той не скрива, че е изненадан от случилото се, като е бил поканен в общината да подпише заповедта за освобождаването си. Марков го прави без да иска обяснение. Припомняме, че съгласно досега действащия закон на населени места под 350 жители се назначава кметски наместник. В Маджаре живеят около 260 души. Марков е назначен на тази позиция от кмета на Самоков Владимир Георгиев и 12 години изпълнява тази длъжност. Но по средата на третия си мандат Марков е отстранен без ясен довод.

„Бях освободен от поста си на кмет на селото. Не съм наясно с причините, взех си заповедта, разписах я и си тръгнах. Истината е, че от известно време слушам разни коментари, че имало намерения да ме махат. И очаквах нещо подобно да се случи. В крайна сметка аз не съм се родил кмет, бях назначен съгласно Закона за местното самоуправление и местната власт. И по всяко време могат да ме махнат, както и стана“, коментира пред „Самоков 365“ Иван Марков.

Непосредствено след като хората от селото разбират за отстраняването на Марков започват подписка в негова защита, където ясно декларират желанието си той да бъде върнат на кметския си пост.  Казват още, че не искат непознати хора.

„За мен е голямо удовлетворение подкрепата на хората. Разбрах за подписката и не съм съгласен да се прави. Но хората са амбицирани най-вече от начина по който се случиха нещата. Мога да кажа, че съм доволен от това което съм направил пред тези години, мога да вървя с високо вдигната глава и да поздравя всеки“, каза Марков.

Междувременно местните споделят, че вече е назначена заместничка на Марков. Това е млада жена, която има връзка със селото, а от скоро й живее там. Споделят също, че предложения е имало към няколко човека, но те са отказали.

До дни очакваме становище от страна на Община Самоков по темата с отстраняването на кметския наместник Иван Марков и кой е неговият заместник.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close