Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Отслужиха архиерейска света литургия в Бельова църква в памет на Св. Симеон Самоковски

„Самоков 365”

В неделния ден, с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, бе отслужена архиерейска света литургия в храм „Рождество на Пресвета Богородица”, в памет на Свщмчк Симеон Самоковски.

Това се прави всяка неделя, преди деня на неговото успение – 21 август. Службата се отслужва на Бельова черква, където през 1737 г. са погребани мощите на светеца. Тази година архиерейската литургия бе отслужена от Негово преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с духовни лица от Софийска митрополия и местни духовници.

Свещеномъченик Симеон Самоковски, със светското име Симеон Попович, заема достойно място в българската история. Той става Самоковски Митрополит в есента на 1734 година по времето на масирано турско насилие над българското население и особено над българското духовенство. Османската империя воюва на два фронта – с Руската и Австрийската империи. По това време започва и организирана съпротива срещу турците в Самоковска митрополия. Център на заверата е Долнолозенския манастир “Свети Спас”, а ръководител и главен инициатор – митрополит Симеон Самоковски. Около 20 юли 1737 година той е арестуван от турците, митриполитския дом е ограбен и разбит, а Свети Симеон, окован и хвърлен в тъмница, където е измъчван 23 дни.

Около 18 август Самоковският митрополит, окован във вериги, е отведен в София като главен организатор и водач на заверата срещу султана. Затворен в турските казарми и измъчван в продължение на три дни, бил заведен под бесилото зад църквата “Света София” на 21 август и обесен. Али паша забранил погребение в София. Тялото на митрополит Симеон Самоковски било погребано в притвора на Бельова църква, вляво зад вратата, където в 1994 година, при археологически разкопки е открита гробната яма с част от мощите му и част от Евангелието, митрополитския жезъл, златотъкана митрополитска одежда. Мощите на светеца почиват на видно място в Бельова църква, а денят на неговата смърт – 21 август е обявен за празник на град Самоков.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close