Злободневно

Отремонтираха наложително улицата пред читалищетo

Анна Манова

Ремонтът на улицата пред читалище – паметник „Отец Паисий – 1859” беше наложителен. След като се стопиха снеговете зейнаха огромни ями, които бяха истинско предизвикателство дори за най-опитните шофьори. А пресичането от страна на пешeходците, особено след като беше валяло дъжд или сняг, си беше цяло приключение.

Същият този пътен участък беше изцяло подновен през 2014 година, когато беше реализиран проект за облагородяване на пространството около Голямата чешма, с основната идея тя да се превърне в пешеходна зона. Тогава с големите разкопки беше положен нов асфалт на улицата пред читалището. Година по-късно обаче ситуацията беше повече от трагична. Същата улица изглеждаше сякаш не и е правен ремонт, а предстой такъв. Още тогава гражданите алармираха и изразиха недоволството си. Няколко пъти екипът ни търси отговори на наболелите въпроси по качеството и изпълнението на поставената поръчка, както към фирмата изпълнител, така и към кмета на Община Самоков. Обяснението, което даде градоначалникът Георгиев за случващото се в тази пътна зона е, че под асфалта няма изграден водопровод и канализация, а е гериз. При предходния ремонт са установени остатъци от канали и основни на сгради. А настилката няма здрава основа и не се знае къде се отича водата, което е основна причина да пропада улицата. Което в последствие доведе до нови и нови кърпежи на една новоасфалтирана централна улица.

През тежката зима и съпровождащите я ниски температури целият участък беше в тежко състояние, което наложи веднага след стопяването на снеговете и затоплянето на времето да се извърши авариен ремонт. Той беше възложен от Община Самоков на фирмата изпълнител – „Бекастрой”. Сумата по ремонтната дейност възлиза на 28 хил. лв. Това, което беше направено в средата на месец март 2017 е дренаж, поставянето на 70 м. канал с полиетиленови тръби и дъждоприемни шахти, които да поемат повърхностните и подпочвени води.

В момента улицата е  покрита с чакъл и отворена за движение. Ще се изчака известен период от време настилката да слегне, за да бъде асфалтирана отново.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close