Култура

Отново ще се хванем на „Нашенско хоро” наесен

нашенско хороЗоя Станкова

През тази година предстои да се проведе второто издание на Национален фолклорен фестивал „Нашенско хоро”, чиито организатор е школата за народни танци “SunDance” с подкрепата на община Самоков.

През изминалата година във фестивала се включиха немалък брой клубове и школи от цялата страна, а през тази година организаторите на събитието предвиждат много изненади, една от които е специалното участие на танцьорите от ансамбъл „Български ритми”.

Фестивалът протече в два етапа: на първия етап съставите се представиха с две хора по избор , а на втори етап – „Хоро изненада” изпълниха следните хора: Ръка, Трите пъти, Гинка, Чичово хоро и Петрунино хоро.

Журито през изминалата година бе в състав: Никола Колев – председател и членове Благовеста Калчева и Стефан Йорданов.

Фестивалът ще се проведе на 14 ноември в спортна зала „Арена Самоков”. В него могат да вземат участие всички школи и клубове за любители, изучаващи български народни танци и хора.
Като цяло събитието има за цел да поддържа, обедини и поощри всички хора, които се занимават, подпомагат и допринасят за запазването и разпространението на българския танцов фолклор. Също, фестивалът е събитие, което е запланувано да бъде превърнато в традиция за града ни и второто издание ясно показва, че това ще се случи.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close