Обща категорияОбществоРегионалниСамоковСъбития

Отново златен медал за ДВГ „Медени звънчета” от „Пиленце пее”, бронз за Мартина Дибекова

Анна Манова

Гласовитите момичета на Даниела Георгиева пожънаха пореден успех. ДВГ „Медени звънчета” към ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” се завърнаха със златен медал от Националния конкурс „Пиленце пее”, който се проведе между 20.10- 04.11.18 г. в София. Това е четвърто участие на самоковската ученическа група в конкурса за фолклорни таланти, като през всичките си участия до този момент се окичват със златни медали.

Индивидуално изпълнение представи Мартина Дибекова, която също впечатли с гласовите си възможности и взе бронзов медал сред голямата конкуренция от цялата страна. Тази година в конкурса се включи и група от Испания, което го превърна от национален в международен.

ДВГ „Медени звънчета” залагат на автентичния шопски фолклор, което най-силно впечатлява комисията. Специално за това участие са добавили още една нова песен към репертоара си.

Това е седмото издание на „Пиленце пее”, което се осъществява под патронажа на Столична община и Министерство на културата. Конкурсната програма е с продължителност от няколко дни, като нашите изпълнители се изявиха на 28 октомври 2018 г. /неделя/. Първоначално конкурсът за таланти е на името на Надка Караджова като се изпълняват песни от репертоара на популярната народна певица. След това продължител на конкурса е нейната дъщеря Светла Караджова и самият регламент е разширен. ДВГ „Медени звънчета” взеха участие и в Гала концерта на награждаването, който се състоя на 4 ноември в Дом на културата „Искър”, гр. София.

„Доволна съм от представянето и отличията. Най-силна конкуренцията беше при индивидуалните изпълнители, защото там имаше деца, които идват от специализирани училища с музикални паралелки. По отношение на групите мога да кажа, че нашите деца пеят автентичен шопски двуглас. Затова ни поканиха и на награждаването, където изпълнихме две песни. Самата Светла Караджова ме попита от къде ги намирам тези песни. Аз ги взимам от село Говедарци. Желанието ми е да направим още една автентична песен с групата. Подготвям ги да научат и църковно песнопение, но това е доста трудно”, сподели гордата ръководителка Даниела Георгиева.

А това, което предстои пред ДВГ „Медени звънчета” са нови участия около и преди Коледа. Имат покана за участие в Италия, което още обмислят по финансови причини. А едно от най-важните събития през март месец 2019 г. е отбелязването на 25 години от създаването на групата, което ще събере на една сцена пет поколения ученици на г-жа Георгиева.

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close