ОбществоРегионални

Отменя се празничното шествие по повод Освобождението на Самоков

Самоков 365

Комисия към Община Самоков обсъди културния календар за майските празници. Май месец е един от най-богатите на културни мероприятия период. На фона на въведените мерки във връзка с епидемичната обстановка, трябваше да се бъдат взети решения за провеждането на предстоящите празници. Тъй като няма все още яснота за указанията, които ще последват от Националния оперативен щаб и Министерство на здравеопазването, конкретни решения бяха взети единствено за събитията от първата половина на месец май.

Отменя се честването на 9 май и мероприятията свързани с него – Ден на победата над фашизма и Ден на Европа. Отменя се и празничното шествие до паметника „Кръста”, което се правеше по случай годишнината от Освобождението на Самоков от турско робство. Датата ще бъде отбелязана единствено с поднасяне на венци на паметника „Кръста” от кмета на общината. Церемонията за връчване на ежегодната награда за постижения в областта на изобразителното изкуство „Захарий Зограф” също няма да се състои, както беше обявено на 15 май. Журито за определяне носител на наградата ще обяви носителя за 2019. Самото връчване на награда ще бъде решено как да стане на следващ етап. Все още няма яснота кога ще бъдат отворени музеите и галериите и по тази причина за мероприятията, свързани с Европейска нощ на музеите и галериите и честването на Световен ден на музеите ще се вземе решение, след издаване на допълнителни указани, актуални към 15 май.


За другите събития, свързани с отбелязване на Деня на славянската писменост и култура – 24 май и изпращане на абитуриентите и награждаване на отличниците на випуск 2020 също предстои да се вземе решение на следващ етап, в зависимост от ситуацията в страната.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close