ЗлободневноРегионалниСамоков

Отменят се честванията на Поклади и Тодоровден

“Самоков 365”
Общинският кризисен щаб отмени общоградските чествания, планувани за Поклади и Тодоровден. Решението се наложи, тъй като по заповед на директора на РЗИ – София област, д-р Чобанска, масовите мероприятия на открито трябва да се провеждат при спазване на дистанция и задължително присъстващите да са с маска. Отговорността за спазването на мерките е на организатора. Въвежда се задължително ползване на маски на пазарите и тържищата, като мярката се отнася както за търговците, така и за клиентите.
МБАЛ – Самоков разполага с всички необходими медикаменти за лечение на пациенти с Ковид – 19. На разположение са 43 легла, обезпечени и с необходимите специалисти.
Започват и засилени проверки на РУ- Самоков и РЗИ за спазване на мерките в заведенията, като при първо нарушение, ще се прави предупреждение и при повторно, ще се налагат глоби.
Обсъдена бе и организацията на изборите, като обучението на членовете на СИК ще се направи в зала “Арена”, там ще се приемат и изборните книжа, след приключване на изборния ден.
Обсъдено бе и да се пусне заповед от РЗИ до общопрактикуващите лекари за организиране на „зелен коридор” за болни със симптоми на Ковид. Управителят на болницата  д-р Ковчака призова да не се чака последния момент за хоспитализация.
Над 1200 са вече положителните тестове за Ковид –  19 от началото на извънредното положение. За последните 24 часа са регистрирани 6 новозаразени, като с тях общият брой стана 1203. През изминалото денонощия цифрaта на излекуваните и на починалите остава непроменена и те са съответно 993 и 72. Това се отразяван на броят на активните лица, който нараства с шест и към тази сутрин болните са 138. Ръст се отбелязва и на хоспитализираните, които са 48 или с 4 повече, спрямо данните от вчера. Припомняме, че от началото на 2021 цифрата на активните лица се запази в продължение на повече от два месеца на нива под 100. Едва в края на миналата седмица бе преминат този праг и през изминалата седмица тези нива се покачваха средно със седем на ден. Конкретно за община Самоков цифрата на активните лица се съотнася като 340 лица на 100 хил. души, което е малко над посоченото критично ниво за затягане на мерките

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close