ЗлободневноОбществоРегионалниСамоков

Отменят се празникът на Самоков и други масови тържества до есента

„Самоков 365”

Във връзка с усложнената епидемична обстановка, ръководството на община Самоков и екипът по провеждане на Празник на Самоков за 2020 г., взе решение за отмяна на мероприятията.

„Това е отговорност за здравето на гражданите и в изпълнение на предписанията за противоепидемичните мерки” – каза кметът на общината Владимир Георгиев при обявяване решението на проведения брифинг.

Празникът на Самоков събира много хора и през годините значително се засилва интересът и посещаемостта на всяко едно от мероприятията от богатата програма. Отменят се ангажиментите към поканените гост- изпълнители за младежките концерти, както и традиционният концерт с класическа музика „Вечер в музея”. Няма да има и тържествен концерт-заря с традиционния водосвет на площада. Отменят се изложби и мероприятия на културните институции, отменя се киноложката изложба. Няма да се проведе и традиционното лятно кино. Отменят се фолклорният фестивал на Бельова черква, курбанът и Националния фестивал на туристическата песен.

„Мероприятията за Празника на Самоков традиционно събират много хора и няма как да гарантираме спазването на дистанция и организация по спазване на противоепидемичните мерки, което може да се окаже сериозна предпоставка за усложняване на епидемичната обстановка в града  Отговорността е не само към нашите съграждани, но и към всички гости, които идват за празника” – коментира решението кметът.

Той сподели, че има идея, ако се нормализира обстановката през септември, да се активизира културната програма, както и да се поканят тогава, поканените изпълнители. Предвижда се да се проведе единствено Тържествената света литургия по случай храмовия празник на Митрополитската черква на 15 август, ще се освети курбан, като ще бъде създадена сериозна организация за спазване на дистанция и избягване струпването на хора при раздаването му. Курбанът ще бъде повече порции, тъй като ще бъде единствен за празника. На 16 август в храм „Рождество Богородично” ще бъде отслужена Света литургия в чест на покровителя на града ни свещеномъченик Симеон Самоковски.

Отменят се и Чакъровите тържества по решение на организаторите от клуб „Чакър войвода”. Причината за отмяната е също усложнената епидемична обстановка. Организаторите предвиждат единствено да направят и раздадат традиционния курбан.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close