Личности

Отличиха емблематични жени за Самоков

Анелия Балабанова

Тя-жената. Вълшебно цвете, донасящо безкрайна радост. Опора вечна, която е призвана да ни дарява топлина и младост. Често пренебрегвана в ежедневието, но вярна и предана. Истински боец. Нея издигаме на първо място дойде ли 8 март и й отдаваме заслужено признание. Майката, приятелката, колежката. Отново беше спазена традицията, подета от Общината и сформирания Инициативен комитет с председател Евгения Попова да бъдат наградени заслужилите жени на Самоков. „Вие имате тежката задача да се справяте на работното място, да се утвърждавате като специалисти и хора, които могат да ръководят дадено учреждение, предприятие или бизнес, но и да бъдете стожери в семействата си. И ако в началото честванията възникват като начин за отстояване на равни права, това днес вече не е така. Повечето жени се справят по-добре на каквито и да е позиции от мъжете”. Не ми се иска да ви поздравяваме само на 8 март, а всеки ден да ви се радваме” – с тези приветствени думи кметът Вл. Георгиев се обърна към представителките на нежния пол, които определи като по-красивата и по-достойна част от човечеството.

Дамите, които бяха отличени се вписват напълно в тази графа. Утвърдени професионалисти, всеотдайни майки и съпруги, общественички. Така най-общо може да се обобщи техният профил. Първата награда отиде при Екатерина Чолакова – майка на три деца. Извън грижите за тях тя намира време да участва активно в семейния бизнес –картофопроизводство и производство на закуски и хлебни изделия. Сред отличените е и Елена Сердарева – дългогодишен преподавател на Гимназията по туризъм. Много от нейните възпитаници са се реализирали успешно и прилагат на практика наученото. За Емилия Георгиева вече сме ви разказвали. Цялото си време и сили тя посвещава на сина си Веско. От 2012 г. е и негов личен асистент. Под непрекъснатите й грижи младежът расте и развива своя талант в областта на рисуването. В дългия списък на наградените попадна и Зорница Матина – дългогодишен общественик и организатор на дейността на клубовете на пенсионера в Трети и Четвърти квартал. Заслужено признание получи и Илка Динева. 42 години работи в сферата на образованието, а от 1984 г. е и директор на детска градина „Детелина”. Красноречиво говори и фактът, че е избрана за член на Националната секция по предучилищно образование и е член на съюзната организация на директорите към Синдиката на българските учители в Самоков. Не бяха спестени добрите думи по адрес на д-р Ирен Чантарска, макар да нямаше възможност лично да присъства на събитието поради ангажименти в чужбина. Завършва Медицинската академия в София през 1982 г., а от  17 януари 1983 г. работи в МБАЛ-Самоков. Още един служител попадна в номинациите – медицинската сестра от отделението по анастезиология и интензивно лечение Ирина Георгиева. В дългогодишната си работа тя се е утвърдила като отличен специалист, отнасящ се отговорно към задълженията си и ползващ се с доверието на колеги и пациенти. Още един продължителен труд и усилия пожънаха своите плодове. Тези на Латинка Щъркелов – отговорник на Младежки дом – Самоков и майка на три деца. Тя не скри вълнението си при получаването на наградата и отправи благодарствени думи към хората, дали високата оценка. В престижната класация по повод международния ден на жената попадна и човек на спорта – Любослава Николова. Завършила е Националната спортна академия ,,Васил Левски” с две специалности – треньор и учител по физическо възпитание и спорт. Щастлива майка е на две прекрасни дечица – момче и момиче – близнаци и грижите за тях съумява да съвместява с работата, която за нея е удоволствие. Обича и децата от СК „Рилски атлет”, които тренира, а те й се отблагодаряват с медали и челни класирания. Надя Янакиева също е от жените, с които Самоков може да се гордее. Икономист с висше образование, тя в момента е административен директор на “Пайп Индустриал България” ООД.
Преди това, благодарение на професионалната си квалификация, е работила като главен счетоводител към почивната база на Министерския съвет в Боровец и като инспектор в Данъчна служба. Винаги е била и обществено ангажирана с редица благотворителни прояви. Бурни овации предизвика появата на инж. Светла Костова – преподавател в ПГ „Константин Фотинов” сред номинираните. За 28 години като преподавател нейните ученици са получили много, много награди. През миналата година, обучавания от г-жа Костова Георги Димитров спечели всички състезания по математика и стана една от трите математически звезди на България за неговата възрастова група. В момента Георги учи в Софийската математическа гимназия. Празничното настроение по време на церемонията допълниха изпълненията на малчуганите от детска градина „Детелина”. Звънки гласове извисиха и талантите от ДВГ „Медени звънчета” при ОУ „Митр. Авксентий Велешки”. „Жени, недейте остарява, бъдете като липовия цвят- макар че в юли прецъфтява, години пази своя аромат” – се обърна към присъстващите ръководителят на певческата група Даниела Георгиева.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close