ОбществоРегионални

Отличие от БАН за ученическа разработка на Симона Симеонова от ПГ по туризъм

Изследването „Тихонравовия дамаски и историята на българската книжнина и език“  на ученичката от ПГ по туризъм Симона Симеонова от 11 а клас бе отличено от авторитетното академично жури на Ученическия институт на БАН (УчИ – БАН) на четвъртата си научна сесия.

Проектът е изследователски. Съпоставени са два откъса – от Тихонравовия дамаскин и от История славянобългарска, като целта е да се проследят тенденциите в развитието на българския език и да се установи езикът на кой паметник е по-близък до говоримия. И от тук да се направи извод  за първоосновата на съвременния български език.

Чрез проследяване на някои езикови особености – морфологични и лексикални – изследването доказва, че езикът на Тихонравовия дамаскин, създаден около средата на 17. в., е значително по-близък до говоримия от езика на Паисиевата история от 1762 г. Изследването е в подкрепа на твърдението на някои учени, че именно езикът на новобългарските дамаскини е начало на новобългарския книжовен език.

Разработката на Симона се отличава  с елементи на оригиналност и творчество, получи максималният брой точки и бе отличена от журито.

Научни ръководители на Симона са доц. Ваня Мичева от БАН и преподавателите й – Борислава Хаджийска – учител по български език и литература и Димитър Апостолов – учител по английски език.

„Удоволствие беше да работим по темата“ – споделят от екипа.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close