ЗлободневноОбщество

Открихме … и асансьор /ОБЗОР/

Можем с преднина да влезнем в някоя безумна класация на тема – „Най-абсурдно откриване“. Ще се запитате защо и ние ще ви отговорим – защото сме способни да прережем лентата и на парапет, на  закачалка, на табела или на бариера. Съвсем наскоро Община Самоков приключи изграждането на асансьор за лица с увреждания, чрез който се осигурява достъп до художествената галерия „Проф. Васил Захариев” и Общинската библиотека. Реализацията на проекта бе финансирана от Агенция за хора с увреждания, от където бяха отпуснати 45 500 лв. Стойността му е 58 500лв. Община Самоков участва със съфинансиране  в размер на 13 хил. лв.

Целта беше да се осигури достъп на хората, придвижващи се с инвалидни колички или трудноподвижни, до двете културни институции. Дотук идеално. Това е основна задача на всяка една власт – да осигури необходим достъп навсякъде за своите граждани. Но да направиш официално откриване с коктейл – вече идва малко отгоре. Кому е нужно това? Както преди време открихме и пешеходната пътека на светофара до НУ“Станислав Доспевски“, което беше напълно излишно, а за много хора откровено смешно. Ние поставяме някакви прецеденти в ПР науката.

Наистина използването на подобни съоръжения за ПР, при положение, че това е задължение, а не услуга, е неуместно и обидно. Поне за тези, които имат сетивата да го преценят, защото отдавна ахкаме и охкаме, когато се случват обичайни за нормалните градове подобни събития. Пък и какво по-естествено от това да можеш да стигнеш до някъде, без непременно да почувстваш унижението като своя сянка. В България отдавна имаме този проблем, който се е превърнал в ежедневие.  Това да имаме достъпна градска среда, уважаеми читатели,  не е нещо свръхестествено. Жалко е, че сме го приели като вид благодат, а не като приоритет.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close