Седмицата

Откриха депото

depo1Мария Галчева

На 18 септември беше открито депото за твърди битови отпадъци. Официални гости бяха Красимир Живков- зам.-министър на околната среда и водите, Росица Иванова – областен управител, изпълнителният директор на  фирма „Геотехмин” Доминик Хамерс, представители на ЧЕЗ, пожарна и аварийна безопасност, РЗИ, кметовете Владимир Георгиев и Радостин Радев, експерти от МОСВ, народният представител Радослав Стойчев, общински съветници.

На откриването присъстваха и граждани от Инициативния комитет, чието искане за референдум наскоро беше отхвърлено от ОбС – Самоков, както и хора от столицата, сред които присъстваше и  Мария Календерска, кандидат за кмет на София.  Те носеха протестни плакати и бяха зорко следени от полицията. Нямаше провокации, които да предизвикат напрежение.

Новината за откриването на депото влезе и в националните медии, тъй като на място бяха екипи на БНТ и на БТВ.

Кметът на община Самоков Владимир Георгиев определи депото като един от най-трудните проекти за Общината. „Убеден съм, че по този начин се решават важни екологични проблеми” – заяви градоначалникът. Красимир Живков определи съоръжението като необходимо за региона и гарантира, че замърсяване на река Искър няма да има.  Доминик Хамерс  от „Геотехмин” предаде на Георгиев протокола, с който реално депото може да функционира и подчерта, че фирмата е изпълнила всичко по договора, съобразявайки се със сроковете и изискванията за безопасност.

Официални лица и протестиращи застанаха рамо до рамо по време на освещаването, извършено от отец Михаил Колев.  След това гости и домакини направиха обиколка из района, за да видят съоръженията и площадките, където ще обработват отпадъците.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close