Интервю

Отвъд табутата и цензуратa – Любен Спасов и Веселин Диманов

Гласът на младите хора

Мария Галчева

lyubo-vesko

Често сме свикнали в България медиите да обслужват конкретни интереси, обикновено диктувани от собствениците им. Те обаче се опитват да правят медия без корпоративен и манипулативен характер. Затова и в сайта ще срещнете много интересни заглавия, водещи към не по-малко интересни статии.

Тяхната аудитория е огромна, защото не вижда определено „насадената“ гледна точка. Няма ги списъците за кого да се пише добре или зле, за кого изобщо да не се пише. Нали се досещате какъв лукс е това на днешно време, особено за колегите по перо, които доста често са принудени да си затварят очите пред откровени свинщини.

Гого Лозанов, Лили Маринкова, Петя Владимирова, Ангел Ковачев, Ивет Лалова, Атанас Чобанов са само част от хората, заставали на тяхната трибуна, а това са лица, които определено има какво да кажат и имат висок обществен и личен авторитет. Те правят и тяхната визитна картичка още по-впечатляваща.

Казват, че смелостта е присъща на младостта – затова и гледах да ги провокирам с въпросите си. Макар всички да сме наясно с действителността, в която живеем, никога не е лошо да си казваме нещата директно. Е, сега, не е тайна, че голям процент от хората са превърнали прекършването на гръбнака си в житейско кредо, но тази статия е за тези, другите, които имат смелост да говорят. И смелост след това да понесат последствията, защото тук, в България, за свободно изказаното становище, мнение или каквото и да било, все има последствия. Това показва, че еволюционно в ума си сме някъде около 1945 година и малко след това. Жалко е, много при това.

Аз спирам дотук, за да продължат Любен и Веселин.

Здравейте, каква е равносметката ви дотук за „Гласът на младите хора“?  Кои теми вълнуват обществото ни в тази дива държава?

 

lyubo

Л: Още е рано да правим генерални равносметки. В момента по-скоро работим здраво, за да покажем, че гласът на младите има значение и не сме апатични. Ние живеем в тази държава, не харесваме доста неща и не ни е страх да изказваме личната си позиция за това.

В: Аз ще бъда по – кратък: равносметката е, че идеята се развива в насоката, която сме си поставили да върви. vesko

Общо: Откакто се занимаваме със сайта, забелязахме, че българите се вълнуват от много различни теми. Лошото е, че това е само виртуално вълнение. Три дни ни стигат и сменяме темата.

Чувствате ли се своего рода революционери?

Л: Понякога – да. Българинът рядко приема различно мнение от неговото и когато напишем нещо различно от масата, реаkциите са такива, че наистина все едно някаква революция правим. А ние просто показваме различна гледна точка.

В: Не. За мен революционерите са нещо, от което трябва да се отървем. На българина не му трябва кумир, нито водач, а революционери още по-малко, защото ако видим историята, ние винаги чакаме Месията.

„Страда“ ли върхушката ни от чувство за срам или за реакция, когато вадите на показ очевидно нередни неща?

Л: Чувство за срам рядко има. Има ядосване. Има коментари. Нередностите отдавна се знаят. Отново казвам – виртуалните реакции обаче не са толкова ефикасни.

В: Политическият елит е просто пионка на една друга тайна власт, която определя правилата. Затова и няма срам, няма и реакция.

Какъв е пътят ви занапред, следващите стъпки?

Л: Продължаваме в същия дух – целеустремени да показваме нередности, да се борим срещу тях и да изразяваме свободно мнението си. Следващите стъпки ще са в този стил, но по-големи.

В: Да клатим държавата, според мен. Той, Любен, прави по-големи стъпки – имам предвид  да разкрием примерно – КОЙ седи зад нарколабораторията в Самоков, какво е общото между тази лаборатория и местната власт, както и естествено да тикнем някой в затвора. Политик.

На дневен ред тази есен излизат президентските избори. Какви са вашите прогнози и коментари?

Л: Може ли изобщо да даваме прогнози, като все още не се знаят всички кандидати?! България, може би, е единствената държава, в която изборите са се превърнали в риалити шоу и кандидатите за победа се обявяват в последния момент.

В: ГЕРБ печелят в коалиция с РБ, но тайна. Пред обществото ще се прокламира друго.

Кой е любимият ви министър от правителството и защо?

Л: Аз се въздържам от това да имам любимец в правителството.

В: Тази шайка разбойници можем ли да ги определим като правителство? Какво значи правителство, те са просто коалиция, която има за цел да краде, краде и след това да харчи. Пак ти казвам, тайната власт, разбирай,  масонските ложи в политиката на правителството, тези, които ежедневно виждаме са шайка престъпници, които се възползват от своето служебно положение, за да облагодетелстват.

Борисов ми е любим, но трудно изразявам чувствата си. Скромно момче съм, а той такъв лъв. Как да не го обичаш?

Къде е фигурата на премиера – на изток или на запад, според вас?

Л: Според мен самият премиер не знае къде е. Напоследък говори глупости, върши глупости и е вестоносец, който обаче не знае какви новини носи.

В: Кой премиер? Борисов е премиер на конци. От една страна бургаските ветрове откъм сараите на Доган определят част от играта, която той играе. Руските интереси в България не са спирали да определят накъде ще върви държавата. Американските също.

Общо взето ние нямаме премиер. Никога не сме имали. Само кукли на конци.

Предсрочни избори – по-скоро да или по-скоро не?

Л: По-скоро не. Ще изберем същите муцуни, само че по-рано. Трябва да има кардинална промяна във физиономиите, за да има смисъл от предсрочни избори.

В: Избори ще има, когато пресъхнат партийните касички на големите играчи в българската политика.

Зависимостите към България – необходимост или прекалено старание да се харесаме, как мислите?

Л: Политиката на управляващите е да се харесаме на всички и да нямаме позиция по никакви проблеми. Такава политика обаче не се уважава от никого. Затова и нас никой не ни уважава като държава. Това е и причината премиерът ни да е пощенски гълъб.

В: Ние не се опитваме да се харесаме, а просто изпълняваме волята на диктаторските режими. Вижте примерно Румъния или Сърбия.Ние сме зависими от Русия, която пък в последно време се сближи с Турция, което пък се отрази и на България. Борисов не се крие, че е зависим от Русия, което е пагубно и страшно. Демокрацията като цяло е политика на избора, но не този на различните бизнес кръгове, които спонсорират щедро родните политици, а на хората. Не на народа. На хората.

Може ли да съществува независима медия и досега имали ли сте срещу вас заплахи заради въпросите, които повдигате?

Л: Независима медия може да съществува, но в България определено е трудно. Заплахи към момента не е имало, но предупрежденията са доста. Специално аз получих тонове от тях, за да спра да пиша за разбитата нарколаборатия в Самоков. Ние сме медията, която написа най-много за случая и искам да кажа, че ще продължим. Това няма да остане поредното нещо в тази държава, което се подминава с лека ръка.

В: Тук ще отговоря, Мария, само така: КОЙ ЩЕ ни даде пари? Виж, всички искат да има независими медии, но такова животно няма. Трудно е да се реализираш в България в тази сфера, защото има много играчи, които определят правила, непосилни за новите на пазара. Няма среда за журналистика, защото много бързо се раздават епитети и се слагат етикети.

Обществото се интересува, както казах и по-горе, от битови скандали, а реалните проблеми, които определени медии тиражират се въртят не повече от три дни. Пак повтарям: какво става с нарколабораторията в Самоков, за която писахме и ние? Имаше няколко дни интерес от страна на обществото към тази новина, но само това?

Тук ако кметът на Самоков има смелост, да излезе и да обясни как по дяволите нарколаборатория работи в двора на горското в Самоков?

Полицията и институциите мълчат, самоковци ги е страх, а в града освен наркотици и мутри има и цигани, които продължават да ползват нелeгално ток от едно енерго, което никой не иска да разследва.

Младият човек рицар ли е на печалния образ?

Л: За жалост положението у нас към момента го прави такъв, но аз съм вечният оптимист и мисля, че от нас зависи това да се промени.

В: Младият човек е алкохолик вечер, наркоман следобед и понякога прави секс. За жалост.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close