КултураОбществоРегионалниСамоков

Отвори врати старинен храм в село Доспей

След около трийсет години на разруха, в самоковското село Доспей отвори врати старинният храм „Св. апостоли Петър и Павел“. Той се намира в центъра на селото. На днешното откриване се събраха стотици хора – жители на селото, гости и духовници.

Тържествен водосвет бе отслужен от архиерейски наместник Михаил Колев на Самоковската духовна околия, в съслужение с председателя на църковното настоятелство при храма протойерей Любомир Мишков и местни духовници. Те осветиха и курбан за здраве, който бе раздаден местните жители и гостите.

В храма бе показана и изложба, която показва последните пет години от възстановяването му.

„Данните за старинен храм „Св. апостоли Петър и Павел“ се губят далеч, някъде в края на XVII, началото на XVIII век. Всяко едно камъче, което е положено тук, носи една скрита молитва човешка, молитва на вашите прадеди“. С тези думи се обърна към всички дошли отец Михаил Колев. Той каза, че неслучайно храмът е въздигнат в чест на светите апостоли Петър и Павел. По думите на отец Михаил храмът векове наред е бил огласян от църковните песни.

„За съжаление след Освобождението, когато е издигнат и новият в храм в селото, който също е посветен на светите апостоли Петър и Павел, това малко, но скъпоценно място на вярата в Бога, като че ли постепенно остава на заден план“, каза още той.

Архиерейският наместник посочи, че това е причината преди няколко години да се вземат мерки и да се поднови храмът.

„Имаше много трудности, като все още предстои много благодатна работа, която трябва да се свърши по отношение на камбанарията и околното пространство“.

„Настина този старославен храм има своята много дълга и дебела история, каза председателят на църковното настоятелство при храма отец Любомир Мишков.

Той добави, че през 2018 г. са решили да се заемат с реновирането на храма. По думите му е създадено църковно настоятелство, което заедно с дарители, общинското ръководство и местни жители, са помогнали нещата да тръгнат в добра посока и да се стигне до днешния ден. Отец Любомир посочи, че всичко е било порутено вътре в храма, като е имало дори и растящи дървета в него, част от прозорците са били разбити, както и част от пода.

По думите му вече храмът ще бъде постоянно отключен и в него всеки може да влезе, да запали свещ и да се помоли.

„Оттук нататък предстои външно да възобновим фасадата на сградата и камбанарията, която се намира в двора. Важно е от този храм да има камбанен звън, който да призовава хората“, посочи Любомир Мишков.

В двора на храма се намира и старото гробище на селото. Местни жители разказват, че преди да бъде занемарен храмът в него са се извършвали църковни ритуали, свързани с починалите. Те добавят, че стенописите в храма са изрисувани от художниците от Самоковската художествена школа.

Председателят на храма отец Мишков каза, че всеки, който желае, може да се включи в изографисването и възстановяването на стенописите на храма.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close