Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Отвори врати обновеният Младежки дом в града

Анна Манова

На 30 април отвори врати обновеният Младежки дом. Празничното събитие бе съпътствано с пъстра програма, в която се включиха именно тези, за които е създадена преди години културната институция –  талантливите самоковски деца.

Младежкият дом, намиращ се в сърцето на Самоков, може да се похвали с изяло обновена визия, далече по-привлекателна, светла и чиста. Това отчетоха и всички присъстващи на празника. Промяната е осезателна още от самия вход на Дома до залата, дори няма да е грешно ако се започне с табелата и самата външна фасада. Премахнат е вехтият надпис, за сметка на друг, който е доста по-свеж. Подменена е дограмата, поставени са нови плочки. Съществена нова придобивка е съоръжението за  инвалиди, реализирано с подкрепата на Агенция на лица с увреждания. По този начин се осигурява достъпна среда. Това е втората институция, в която е помислено за лица с увреждания, след Художествената галерия и Общинската библиотека, където бе монтиран общ асансьор. Изградени са и три санитарни възела за нуждите на Дома. Изцяло реновирана е и централната зала, където наскоро бяха закупени нови 100 кожени стола. Настилката е акустична, монтирано е ново осветление. Ремонтната дейност продължи от август 2018 година до началото на 2019. Община Самоков спечели финансиране по проект „Красива България”, които осигуриха 40% от средствата. Останалите са осигурени от бюджета на Общината. Строителните дейности са извършени от фирма „КЛБИЛД”. Общата стойност на  проекта е около 250 хил. лв.

Тържествено освещаване на ремонтирания Младежки дом бе извършено от архиерейския наместник отец Михаил Колев. Той поздрави всички присъстващи в салона, като подчерта, че е приятно изненадан от това, което вижда. След това думата бе дадена на кмета Георгиев, който сподели, че Домът не е вече същия като от неговата младост, а е придобил по-европейски вид с всички възможни подобрения. Той благодари на всички, които са се включили в дейността и с общи усилия са се постарали Младежкият дом да изглежда по- подходящ за множество бъдещи мероприятия.

Програма за присъстващите бяха подготвили самоковски ученици и младежи. Второкласниците от НУ „Станислав Доспевски” дадоха старт на забавната част. Те изиграха гръцки танц, който са подготвили съвместно със своята учителка Галя Будинова. С весели скечове се представиха участниците в театър „Веселушко” на режисьора Весела Колешанова. Те са към читалище „Любословие”. Талантливите малки актьори представиха актуални сценки, които предизвикаха аплодисментите на публиката. С няколко изпълнения се включиха и учениците от групата по танци Fire steps към ОУ „Христо Максимов”, с ръководители Боряна Спасова и Костадин Ахтаподов. Народен танц изпълниха най-младите попълнения към ФТА „Самоков”, с хореограф Борислав Искрев.

Специални гости на официалното откриване на Дома бяха и представители от „Красива България”. Регионалният координатор на проекта арх. Хубева също се качи на сцената, за да изрази своята положителна оценка за извършената дейност. Своята радост не скри и дългогодишният отговорник на институцията Латинка Щъркелова, която с готовност ще посреща своите гости и бъдещи мероприятия.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close