ОбществоРегионалниСамоков

Отвори врати модерният образователен център в ПГ „Константин Фотинов“

„Самоков 365“

Днес  /7 септември 2021 г./ отвори врати новият модерен образователен център в ПГ „Константин Фотинов“. Така вече две самоковски училища могат се похвалят с интерактивни и съвременни пространства за обучения. Първият такъв център стартира своята работа в края на миналата учебна година и се намира в ОУ „Митр. Авксентий Велешки“.

Проектът за СТЕМ център на Гимназията е на стойност 221 хиляди лева, от които 210 хил. лв. са от Националната програма „Изграждане на училищна СТЕМ среда“, а останалите средства са собствен принос. Проектът има две големи направления – едното е свързано с изготвянето на продукт – „Пътеводител – история, култура, природа и здраве в Самоков и региона“, а другото са строително – ремонтни дейности за трансформиране на пространство от 150 кв.м и оборудването му със съвремена техника и функционално обзавеждане. Целта е учениците, решавайки практически задачи, да интегрират знания от природни и хуманитарни науки. Проведено е обучение на 18 преподаватели за развитие на екипната работа и усвояване философията на интегративните уроци. Осъществено е и съвместно обучение на ученици и учители в 3 D дизайн и 3 D принтиране.

Участието на учениците в тези класове показва, че в познанието разделителни линии няма. Поставено е началото на една нова философия на преподаване. Уроците са били свързани с изработването на пътеводителя, като са се включили преподаватели от катедрите по английски, немски и руски език. Ще бъде създаден и сайт на центъра.

Проектът обединява три пространства – релакс зона и компютърна зона за обработка на проекти, зона за заснемане на крайните продукти, библиотека. Партньори при реализацията на проекта са „Канал Рила“ в лицето на управителя Иво Бързанов, „Самел 90“ в лицето на инж. Петър Георгиев, хотел „Рила“, Институт за изследвания и реформи. Специални благодарности директорът Венета Симитчийска отправи към кмета Георгиев и общинска администрация, проектантската фирма, строителите, дизайнера, доставчиците на техниката, музея, библиотеката и всички с отношение към реализацията на този проект. Всичко това не би могло да се случи и без общите усилия на преподавателите Костадинка Христова, Жулияна Костова, Мария Андреева-Кроснева и Милена Желева.

Кметът Георгиев поздрави всички, участвали в реализацията на проекта и изрази своето удоволетворение, че два от одобрените проекти се случват именно в нашия град.

Гимназията има традиции в интегрирането на хуманитарни и природни науки, доказателство за което са поредните успехи на възпитаничката на училището Деяна Шевченко, която спечели бронзов медал от международната олимпиада по лингвистика. Откриването на центъра е отличен повод, тя да получи своето отличие от ръцете на Росица Иванова – началник на Регионалното управление на образованието.

„За мен е чест и удоволствие да бъда част от този празник – откриването на СТЕМ център“, сподели Иванова.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close