КултураРегионалниСамоков

Отвори врати вече обновена Графичната база с идея за учредяване на Национална награда и да носи името на Зафир Йончев  

Анна Манова

Отново отвори врати вече с обновен облик Графичната база в Самоков. Официалното събитие се състоя на 18 септември 21 г. /събота/ в двора на Есовата къща и бе съпроводено с изложба на самоковски щампи и гравюри от Никола Образописов, Сотир Клинков, Васил Захариев, Наум Хаджимладенов, Зафир Йончев и съвременни български графици.

Повече от две години Графичната база в града бе под ключ и не функционираше. Една от основните причини за това бе напускането на тогавашния печатар, който отговаряше за стопанисването й. От 2018 година започнаха  преговори  със Съюза на българските художници, към който е базата. А земята е общинска собственост. Така след известно писане на писма и редица разговори през май месец на 2020 година се достигна до консенсус Графичната база да продължи своята над 40-годишна дейност. С решение на ОбС от лятното заседание отново през изминалата година стана ясно, че тя ще бъде под управлението на Историческия музей в града, с цел създаване на Музей на литографията. На този етап Графична база – Самоков е една от трите останали в страната работещи графични бази и е единствена, намираща се в къща от късното Възраждане. Тя е паметник на културата.

Началото на събитието бе поставено от кмета Владимир Георгиев. Той подчерта значението на базата не само на местно, но и на международно ниво. А желанието му и усилията на общинската управа са да се възроди нейната дейност, такава каквато е била в самото начало. Георгиев подчерта доброто партньорство през годините между Съюза на българските художници и Община Самоков.

„Иска ми се Графичната база да бъде средище, в което не само да се откриват изложби, а да творят нови художници, да се обучават деца. Да се запази единството между дух, традиция и изкуство. Затова днес предлагам да поставим началото на създаването на Национална награда за графика, графично изкуство и техники, която да се провежда през две години“, сподели пред присъсващите градоначалникът.

Той допълни, че тя ще се осъществи в партньорство със СБХ, Министерство на културата и Община Самоков. Георгиев подчерта, че са малко запазените възрожденски къщи в града, които са собственост на Общината. Сред тях са Доспевската къща и Образописова къща, където се работи съвместно с Историческия музей за тяхното възобновяване.

Идеята за Национална награда за графика бе подкрепена и от председателя на СБХ Любен Генов. Генов сподели за невероятните резултати през годините на Графичната база и надеждата, че обновяването й и възвръщането на дейността ще вдъхнат нов живот на интереса към графиката в младите хора. Но за това ще са необходими опитът на две имена, които са свързани с историята на мястото, а именно Гено Генев и Иво Масларски. Големи надежди са възложени и на сина на Гено Генев и внук на Слави Генев Радослав.  Художникът Ради Генев е уредник на Графичната база в Самоков.

Директорът на Културния институт към Министерство на външните работи Снежана Йовева също поздрави присъстващите. Тя отправи покана подредената в двора изложба на самоковкси щампи и гравюри да гостува в Института, а на следващ етап и в културните институти в чужбина.

Изненада за присъстващите бе запазеното слово на Васил Чакъров – ЧАК по повод 30 – годишнината на базата /бел. ред.  – Словото ще публикуваме отделно/.

Директорът на Историческия музей проф. Веселин Хаджиангелов припомни, че пътят на българската графика е свързан със Самоков, оттук започва печатарството и първата печатарска преса. Той подчерта, че от особено значение за града е продължаването на дейността на Графичната база, която ще се превърне в Музей на графиката. Основен подтик за това е едно дарение от наследника на бащата на базата Зафир Йончев Христо Йончев. Той е дарил над 900 оригинални творби на баща му и металните плочи. По думите на Хаджиангелов това е най-ценният учебник по графика. По този повод Генов Генев внесе предложение Графичната база да бъде преименувана на името на Зафир Йончев.

В постоянната експозиция на Графичната база са включени оригиналните дърворезби на фамилията Клинкови, творбите на проф. Васил Захариев и огромния труд на Зафир Йончев. В малката галерия могат да бъдат разгледани творби от 19 век до началото на 20 век.

Адресът на Графичната база е гр. Самоков, ул. „Захари Зограф“ 11.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close