ЗлободневноРегионалниСамоков

Отварят отново баровете и дискотеките от днес

Анна Манова 

Отварят врати отново нощните барове и дискотеките. Считано от днес се разрешават посещенията на закрито и на открито в дискотеки, пиано-барове, нощни барове и клубове при заетост на местата не повече от един човек на квадратен метър и при спазване на противоепидемични изисквания, съгласувани с браншовите асоциации. Това се посочва в издадената вчера /12 юли/ Заповед РД-01-399/12.07.2020 г. на министъра на здравеопазването.

До решението се стигна след среща между министър Ананиев и представители на Българската асоциация на заведенията в България и Сдружението на заведенията в България.

„Това е единственият бранш, който е затворен със заповед на министъра. Изготвили сме епидемични мерки, които представихме на премиера и на министър Ананиев. Считаме, че нашите заведения, в които сме инвестирали много средства, не са развъдник на зараза. Всички заведения са оборудвани с всичко необходимо и е безопасно да се посещават“, подчерта защитникът на браншовиците Ричард Алибегов. Той е съпредседател на Сдружение „Българска асоциация на заведенията“. По думите му 80 хиляди души са загубили работата си в рамките на три месеца. А през последните няколко месеца нощните заведения са били затваряни и отваряни по няколко пъти. На въпроса как ще с осъществява контрол върху това да не се струпват много хора на едно място, Алибегов подчерта, че за това ще следят от РЗИ и ХЕИ. И допълни, че именно техният сектор е обект на най-много проверки.

Само в рамките на няколко дни заповедта на министър Ананиев бе променена в полза на браншовиците. Те се защитиха, че на улицата, особено в рамките на протестите, няма как да се осъществява реално контрол, но в заведенията е далече по-лесно това да се случва.

Със същата заповед се разрешават групови празненства на открито и на закрито (в т.ч сватби, балове, кръщенета и т.н) при спазване на физическа дистанция от 1,5 м. и на всички противоепидемични мерки.

Министърът на здравеопазването и представителите на браншовите организации се споразумяха за диалог при всяка следваща промяна на противоепидемичните мерки, касаещи сектора.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close