Самоков

Отбелязваме 151 години от трагичната гибел на Васил Левски

„Самоков 365“

Днес отбелязваме 151 години от трагичната гибел на Апостола на свободата Васил Левски. Личност, оставила трайна диря в историята ни със своята смелост и непримиримост към робската участ на народа. Той умря на едно черно бесило край София, за да живее вечно в паметта ни.

Обичайно на този ден общинското ръководство, учители, ученици и граждани поднасят венци и цветя в памет на Левски пред паметната му плоча при входа Девическия манастир „Покров Богородичен“. Панахида бе отслужена от архиерейския наместник Отец Михаил в съслужение със самоковски духовници.

„Няма българин, който да не се вълнува, когато говори за Васил Левски. Неговото име е символ на безрезервната любов към отечеството и общото народно благо. Днес, когато живеем в свободна държава, Левски остава нашият най-висок пример за подражание, а мечта му за „чиста и свята Република“ е идеалът който ни обединява и съхранява като народ”, каза кметът инж. Ангел Джоргов в словото си.

Специален тематичен рецитал бяха подготвили децата от НУ „Станислав Доспевски“. Патриотични стихове и биографични данни за Апостола на свободата прозвучаха с вдъхновени гласове, а рециталът бе зареден със силно емоционален заряд, такъв, какъвто личността на Апостола заслужава.

Венци и цветя бяха поднесени в памет на най-светлия образ в българската история.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close