ОбществоРегионалниСамоков

Отбелязваме 147 години от гибелта на Апостола на свободата

Анна Манова

Днес отдаваме почит на Апостола на свободата. 147 години по-късно се прекланяме пред делото и саможертвата на българския революционер и идеолог на национално – освободителното движение Васил Левски. Името му е записано със златни букви в историческата ни памет, а безсмъртните му завети звучат актуално и днес.

Множество ученици и самоковци се събраха по обяд пред Девическия манастир „Покров Богородичен“, за да сведат глава пред делото на българския герой. Заупокойна панихида отслужи архиерейският наместник отец Михаил Колев в съслужение със самоковски духовници. Водещ на мероприятието бе Ралица Стоянова. Тя припомни как 147 години ни делят от онзи февруарски ден, когато в покрайнините на София Левски е обесен, но завинаги остават думите му: „Всичко каквото съм сторил, сторих го за Отечеството“.

„Всяка година в този февруарски ден се прекланяме пред величието на Апостола, който в борбата за свобода загуби само себе си. Страшен, но славен бе неговият път към бесилото. Но това е пътят към истината и с една цел – свободата народна. Помнете Левски и думите му за чиста и свята Република. Тези думи са олицетворение на цялата народна мъка, признателност и преклонение. Споменът за Дякона ни обединява и съхранява като нация. Нашият поклон пред Васил Левски е всъщност наш дълг да опазим България“, каза кметът Владимир Георгиев.

Програма бяха подготвили малките възпитаници на НУ „Станислав Доспевски“, те припомниха делото и части от живота на Васил Левски. Учениците пресъздадоха сценка от задържането на Левски и неговото достойно излизане от ситуацията без да издава никакви имена. Децата рецитираха стихове, придружени с аплодисменти от присъстващите.

След това всички сведоха глава в знак на преклонение пред личността на Апостола на свободата и поднесоха цветя и венци пред паметната плоча.

Официални лица бяха зам.-кметовете Люба Кленова и Сия Шехтанова, секретарят на Община Самоков Ангелина Вангелова, общински съветници.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close