ОбществоРегионални

Отбелязваме 140 години от създаването на общинска администрация в Самоков

Анелия Балабанова

Днес тържествено беше отбелязан Денят на българската община.На тази дата през 1882 г. в Държавен вестник е публикуван първият „Закон за общините и градското управление”,  който регламентира устройството и  дейността на местните органи на държавната власт. През 1998 г., водени от желанието да се създаде нова традиция в историята на българските общини, която да свързва миналото, настоящето и бъдещето на местното  самоуправление  в  България, делегатите  на Общото  събрание  на Националното сдружение на общините вземат решение отбелязването на Деня на българската община да бъде на 12 октомври. Гордост е, че една от първите български общини е самоковската, създанена преди 140 години. Първото управително тяло на Самоков от 1878 г. е съставено от майор Генадий Шигорин – самоковски окръжен управител, кмета Иван Доспевски и ХристоЗографски – секретар.

По традиция Денят на българската община беше отбелязан с посещение на ученици от няколко училища – ОУ „Митр. Авксентий Велешки”, ОУ „Христо Максимов”, СУ „Никола Велчев”, ОУ „Св. св. Кирил и Методий” и ПГ„Константин Фотинов”, които имаха възможност да се запознат отблизо с дейността на общинска администрация. Сред присъстващите на срещата бяха зам.-кметовете Сия Шехтанова, Люба Кленова, Васил Сайменов, секретарят Ангелина Вангелова, Полина Спасова от ЕСГРАОН и Нина Христовска – историк. Те с готовност отговаряха на отправените към тях въпроси. „Работата е динамична и се налага да мислим няколко стъпки напред” –  сподели кметът Вл. Георгиев. След официалната част момичетата и момчетата имаха възможност да разгледат всяка една от службите.

На 12-ти октомври миналата година беше открита експозиция с кметовете на община Самоков, изпълнена от екипа на Исторически музей – Самоков. Тя може да се види и днес. През 2011 г. Нина Христовска – бивш директор на ГИМ-Самоков издаде книга с подробно описание на това, което отделните кметове са свършили през управлението си. Любопитно да се отбележи, че Елена Каменова е единствената жена, ръководила Самоков. Всеки един от кметовете – общо 39 има принос за развитието на общината в една или друга насока, който няма как да бъде отречен. Интересни исторически факти можеха да се видят в брошурата, която получи всяко едно от децата, свързана със 140- годишнината от избирането на първия общински съвет, назначаването на първия кмет и организирането на общинската администрация в Самоков.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close