КултураОбществоРегионалниСъбития

Отбелязахме 24 май!

Анна Манова

Учителят е буквичката първа,

изписана накриво в тесен ред.

Учителят е географска карта,

разглеждана с любов и интерес,

надскочила и норми, и стандарти,

за да го има “утре” още днес.

Учителят…Той горд е. И изстрадал.

С ум, сила, вяра и сърце дарен.

И не защото е учител станал.

Защото за учител е роден.”Top of FormBottom of Form

 

На 24 май градът придобива нов облик, сякаш е извадил от гардероба новата си риза, изгладил я е и се е приготвил за истински празник. Едно особено патриотично чувство полепва в мислите ни и без да искаш, някак спонтанно усмивката излиза на лицето ти, а й душата ти – и тя се смее, радва се. И чувство на гордост изпълва гърдите ти. Картината става още по-пълна, когато заедно в такт с музиката, като под конец, се движат в редици ученици, а в ръцете си носят образите на българските будители. Редом до тях са техните учители. Те заедно извървяват поредната крачка, научават поредния урок. Урок по родолюбие и патриотизъм. Трибагреникът, развяван от вятъра, разказва истории – славни и вечни. А някъде в небето три балона – бяло, зелено, червено са се изплъзнали от ръцете на някое дете и са полетели към непознатото.

На сцената гордо са се изправили светите братя Кирил и Методий – най-първият образ на празника. Неговият смисъл. А до тях са подредени цветя, грамоти и почетни знаци за онези, техните последователи и съвременни будители – учителите. И без да искам да давам категорични определения, без никакво съмнение 24 май е един от най-българските празници. И една от основните причини е чувството, което остава след себе си – а именно, че имаме писменост и език, че имаме символи, че сме народ. Това са силно обединяващите ни елементи в едно безумно време на разделение.

Цяла пъстра картина от малки гвардейци, мажоретки, фанфарна музика, народни и модерни танци, песни, стихове изпълниха празника. А хубавото и слънчево време събра родители, учители, деца, ученици и гости на едно място- центъра на града.

Водещи на програмата бяха възпитаниците от СОУ „Отец Паисий” Миролюба Ташова и Иво Божилов. Те откриха празника с традиционното награждаване на заслужили учители по повод 24 май. Кметът на община Самоков Владимир Георгиев поздрави съвременните ни будители – учителите. За да връчи почетните знаци Златен и Сребърен, както и грамоти на сцената излезе председателят на ОбС – Самоков Силвия Стойчева. Отличията за 24 май се гласуват на сесия на Общински съвет по предложение на самите учебни заведения и детски градини. Тази година бяха връчени 6 златни и 6 сребърни знака и над 20 грамоти – сериозно признание за самоковските будители. Те са пътеводната светлина в мрака на днешния ден.

След това на сцената се изявиха самоковските малки и малко по-големи таланти. Програмата беше пъстра като самите тях. „Българийо, избрах да те обичам”, „Учителят е буквичката първа/изписана накриво в тесен ред”, „че бъдеще се пише само с вяра”, че всичко, което притежаваме се събира само в няколко думи – „земя, огнище, обич и небе” – тези топли слова рецитираха децата. В тези кратки отрязъци от време се събира най-големият смисъл, че България и нас ни има, защото помним, знаем и препредаваме.

След това сцената беше свободна, за да може след няколко часа на нея да излязат зрелостниците от випуск 2016 да изпратят тържествено знамето, да си вземат довиждане с класните стаи и да поемат по своя нов и вълнуващ живот. Не утре, а още днес!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close