Общество

Отбелязахме Тодоровден за 5-та година в Самоков

Анна Манова

Тази година се проведе 5-то юбилейно честване на Тодоровден в Самоков. То се състоя на 4 март, на терена под Бельова църква. Хубавото мартенско време позволи на повече желаещи да присъстват да изберат маршрута като разходка. Още от пътя се чуваше глъчка и музика. Имаше движение. А желаещите да вземат участие със своите коне бяха дошли малко по-рано, за да видят терена и да научат условията. За голяма част от тях те са познати, защото са участвали и преди. Общият брой на желаещите тази година да мерят сили в надпревара и теглене беше 12.

На опъната шатра, в близост до импровизираната сцена, ставаха записванията за участие. Старт на честването на Тодоровден дадоха оркестър „Неврокоп” и ФТА „Самоков”, с ръководител Борислав Искрев. За малчуганите, доведени от родителите си да се насладят на красивите животни и тяхната мощ, имаше доста залъгалки – пуканки, памук и дори надуваеми балони съвсем в тематиката на празника – кончета. Доста от тези балони, изпуснати от децата, се впуснаха в своя бяг в небето. По-смелите можеха и да пояздят някои от конете.

Преди старта на кушията, бяха приканени всички участници пред сцената и беше отслужен празничен водосвет от Отец Георги. След него думата взе кметът Владимир Георгиев. „Тази година честваме своеобразен юбилей – 5 години откакто възстановихме общоградското честване в Самоков. Спомням си, когато за пръв път общината реши да се ангажира с организацията. Поканихме конните бази и хората, които се занимават с отглеждането на коне и решихме заедно да обединим усилията си, за да сътворим един истински празник. С всяка изминала година все повече хора идват за да спазим заедно традициите. Това е нашият капитал – изконното, ценното, традиционното, фолклорът, който ни идентифицира. А нашият определено притежава уникалност, която не само трябва да запазим, но и да показваме. Тук е мястото да благодаря на конните бази „Буч и приятели”, Конярски, „Ранчо Рила”, и на всички тези, които преди пет години ни повярваха и подкрепиха и заедно възродихме една чудесна традиция. Днес, гледам тези поляни, пълни с хора и си давам сметка, че усилията ни не бяха напразни”, каза градоначалникът и пожела на всички весело посрещане на предстоящите пролетни празници.
По традиция преди старта на кушията беше извършен ритуалът –„захранване на конете” с нещо сладичко, в случая със сладка питка. Надпреварата беше оспорвана, като доста от противниците бяха равностойни. Конете и техните собственици нямаха търпение да се впуснат в лудото препускане. А от Общината бяха подготвили парични суми съответно за първо място – 100 лв., за второ – 70 лв., за трето – 50 лв. и поощрителни по 20 лв.
Най – бърз в кушията се оказа Васил Стойчев с кон Ахил, след него се нареди Иван Конярски с кон Идалго и на почетното трето – Огнян Стойчев с кон Рейн.

След кратка пауза и подготовка на конете започна тегленето на трупи, което беше разделено в два тура – лека и тежка категория. В леката категория в тройката се наредиха – Асен Чавдаров с кон Рамо, Николай Тонкин с кон Петко и Спас Данаилов с кон Манчев. Тройката в тежката категория беше заета от Ангел Грънчаров с кон Кентавър, Владимир Божичков и неговият Мечо и Ангел Млекарски с Рилка.

В хода на състезанията имаше четирима дисквалифицирани, двама от които в тегленията. Причините бяха насилие над животните и невъзможност да ги контролират, което ги прави опасни.

Две поощрителни награди бяха връчени за единствените “дами”, участници в Тодоровден – кобила Ая – Ивайло Стойчев и кобила Рилка на Ангел Млекарски.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close