ОбществоРегионалниСамоков

Осветиха обновената църква „Св. Архангел Михаил“ в село Рельово

„Самоков 365“

Навръх Архангеловден /8 ноември/ бе осветена обновената църква „Св. Архангел Михаил“ в самоковското село Рельово. Празникът е последният от големите есенни празници. Църквата определя този ден в чест на светите ангели и най-вече на Св. Михаил, който е считан за вожд на небесните сили. Отслужена бе литургия от отец Георги.

Църквата е една от най-големите в района и се характеризира с двукорабна конструкция. Построена е през 1922 година със средства и труд от страна на местните жители. През лятото бе започнат ремонт на вътрешната част, покрива и фасадата. Това стана факт, благодарение на дарение от страна на Димитър Рътаров, който е местен жител, милеещ за родното село и състоянието на една от светините в него.

Над входа на храма е поставена икона, дарение от досегашния кмет на селото Йордан Клещанов и изографисана от Соня Каньова.

Присъстващите в деня на празника бяха поздравени с изпълненията на фолклорните групи към читалищата в Рельово и Клисура.

След водосвета бе отслужена панихида пред плочата на загиналите във войните рельовци. Тя е изработена по идея на Димитър Рътаров и се намира на стената на сградата на читалището.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close