ОбществоРегионалниСамоков

Осветиха нов параклис край Бели Искър навръх Петровден

Анна Манова

Нов параклис бе осветен навръх Петровден. Той носи името на двамата първоапосоли „Св.Св Петър и Павел” и е разположен по посока на еко пътеката на самоковското село Бели Искър.

Избраното място не е случайно. Самият параклис е дело на двама приятели, както ги определят техни познати – един комита от Бели Искър и един от Банско. Преди пет години мъжът от Банско претъпява тежка катастрофа и изпада в кома. През това време му се присънва, че трябва да изгради параклис и то не където и да е, а именно край красивата и китна природа на самоковското село. В съня му дори фигурира името, което трябва да носи святото място. Отнема около година на двамата приятели да изберат точното място, на което днес да се издига нов параклис, където всеки преминаващ мирянин да запали свещичка за здраве и да отправи своята молитва. Параклисът отвътре е изографисан от майстор от Банско.

Вярата и силният дух са помогнали на банскалията да се оправи и на този ден да събере множество познати и приятели за освещаването на параклиса. И както подчерта – няма значение кое е мястото, то е наше, на всички, а ролята му е да обединява в дните на силно отчуждаване на хората.

Събраха се множество местни и гости, за да присъстват на освещаването на нови храм. Отслужена бе литургия, на която присъстваха архиерейският наместник отец Михаил и отец Георги. Сред гостите бяха кметът на Бели Искър Крум Георгиев и кметът на Самоков Владимир Георгиев.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close