БоровецРегионални

Оръдията за сняг в Боровец спират заради топлото време

Самоков 365

През последните 48 часа от „Бороспорт“ усилено правиха сняг, възползвайки се от отрицателните температури, и успяха да натрупат на пистите между 20 и 30 см ново покритие. Така, заради топлото начало на зимата, от дружеството отчитат рекордна работа на снежна инсталация. За да отворят възможно най-много писти, оръдията работиха във всеки възможен момент с минусови температури. Най-често системата за производство на сняг оперираше през нощта, когато застудяваше.

През лятото курортът инвестира милиони, за да повиши мощността на снежната инсталация. Беше изградено водохранилище под хотел „Ястребец“ с обем от 25 000 кубика. Монтирани бяха два компресора с мощност от по 200 киловата, с общ капацитет 72 кубика в минута. След промените системата за технически сняг позволява да се заснежават значително по-бързо, отколкото през миналия сезон, писти „Мартинови бараки 1“, „Мартинови бараки 2“, „Мартинови бараки 3“, „Мартинови бараки 4“, „Ротата“, част от „Червено знаме“, „Ситняково 3“ и част от Ситняковския ски път. В Ястребишкия дял на Рила системата покрива писти „Петър Попангелов“, „Ястребец 3“, както и връзката от „Ястребец експрес“ до долна станция на кабинкова въжена линия. Така в курорта се създават отлични условия за ски и сноуборд и дори да не вали сняг, туристите могат да се наслаждават на зимата и на планината.

В Боровец имаха готовност да започнат производство на сняг още в началото на ноември, но времето позволи това да се случи едва в средата на декември. Затова от „Бороспорт“ откриха сезона на 23 декември, а въпреки пролетните температури по-голямата част от ски зоната предлага отлични условия за ски и сноуборд.

– През последните няколко седмици направихме нещо, което не сме правили досега – каза изпълнителният директор на „Бороспорт“ Георги Кочов. – Наблюдавахме денонощно прогнозите за времето и във всеки момент, когато градусите падаха под минус три, включвахме оръдията.

Прогнозите за времето предвиждат застудяване едва през следващия уикенд. Дотогава снежна инсталация няма да работи.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close