ЗлободневноРегионалниСамоков

Опасна битумна яма до „Рилски лен“ застрашава животни и хора

Анна Манова

Опасна битумна яма до самоковското предприятие „Рилски лен“ застрашава животни и хора.  За това алармираха загрижени самоковци, които в първия ден от месец май случайно попадат на ямата, в която откриват две кучета, опитващи се да се спасят.

Бедстващите кучета са открити случайно от работещи в близкия спортен магазин. Двете животни са се намирали в безпомощно състояние. Едното куче е на собствениците на магазина. Момичетата, които попадат на тях опитват сами да се справят със ситуацията и да ги извадят от отровната яма. Но се оказва по-трудно отколкото си мислят. Сами не успяват да се справят със ситуацията, затова подават сигнал до 112. Никой не се отзовава от страна на Община Самоков, вероятната причина е почивният ден. В крайна сметка на място и в помощ откликват самоковските пожарникари. Успяват да извадят животните. И двете в лошо състояние.  Едното е избягало. Другото, което е пазело магазина, е спасено и откарано за лечение в софийска клиника благодарение на намесата на Румяна Сичанова.

Доброволците, включили се в акцията по спасяване на кучетата, са изумени от това как подобна яма се е озовала в този обширен терен.

„Теренът е много голям. Не ми е ясно с каква цел е направено това корито там, в което е излят бетон. Около него мирише на течен асфалт, установихме, че е битум. Изключително опасно е както за животни, така и за хора. Битумът е запалим и отровен. В петък подадохме сигнал до Община Самоков – не се отзоваха. Беше много трудно да извадим кучетата, защото течността е гъста и лепкава. Едното го извадихме собственоръчно с подръчни материали. Помогнаха ни самоковските пожарникари за изваждането на другото.  Едното куче е наше, на магазина. Откарано е в софийска клиника за лечение. Другото не можем да го открием. Но е важно да се вземат мерки, за да няма други пострадали“, сподели пред „Самоков 365“ едната от участничките в акцията Илона Цветанова.

За случая от социалната мрежа научава самоковската Румяна Сичанова, която съдейства за лечението на едно от пострадалите животни.

„Подадох сигнал до Община Самоков за опасната яма. Оттам ми отговориха, че не могат да направят нищо. Мястото е изключително опасно, могат да пострадат не само животни, но и хора“, разказва Румяна Сичанова.

От Отдел „Екология“ в Община Самоков потвърдиха, че до тях е достигнал сигнал. И подчертаха, че това е частен терен. Но са в готовност да направят съответната проверка и да издадат предписание за почистване.

Припомняме, че през 2017 година акционерното дружество „ТК-холд“ закупи 70% от капитала на „Рилски лен“ и е мажоритарен собственик на текстилната компания с над 90% дял. Продавач на пакета от 309 190 акции е “Риленатекс”, като за тях холдингът е платил по 11 лв. за брой, или общо 3.4 млн. лв. Преди това сделки с акциите на дружеството не е имало от години. Купувачът “ТК-холд” е наследник на бившия приватизационен фонд “Труд и капитал”, основан от КНСБ.

Според намеренията на търговия предложител “Рилски лен” ще се развива и в друго направление – ще използва наличната материална база като малък логистичен център за различни производители и търговци и ще продължи да създава условия за наематели. Стратегическите планове нямат конкретно определени времеви фази. Очакванията са, че в предстоящите пет – осем години “Рилски лен” ще запази пазарния си дял на българския пазар без съществена промяна в приходите от него. След 2022 г. усилията ще бъдат насочени към усвояването на нови технологии и производства, които да бъдат източници на по-високи приходи.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close