КултураРегионалниСамоков

Онлайн изложба на школа „Наум Хаджимладенов“

Школата за изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов“, с ръководител – художника Иван Шуманов, представи онлайн изложба, озаглавена: „В крак с времето, или с пъстри усмивки“.

В нея участват 12 деца с общо 42 творби, които са одобрени от Шуманов – сред множеството рисунки, сътворени в последните месеци. Името произлиза от ситуацията на дистанционно обучение, при която децата от школата и дори техният ръководител изпитват известни затруднения. Този вид обучение лишава децата от качеството на живата демонстрация – обикновено бързи рисунки, с които Иван Шуманов показва примери индивидуално за всеки ученик. Показва процеса, пътя и начина за изграждане на композиция, нахвърля идеи и възможности, обяснява детайла и обемното изграждане.   Въпреки всичко, Шуманов е на мнение, че дори и в тези условия децата се обогатяват, развиват таланта си, творческите си възможности и умения. Той вярва, че обучението по изобразително изкуство в детска възраст е процес, който не бива да се прекъсва и че това може да доведе до откъсване на вниманието и отдалечаване от навиците, натрупания опит и познания.

„Обикновенно изложбите на школата винаги са били посещавани от много гости, приятели, спонсори, веселим се, раздават се награди за децата. Удоволствието е пълно и радостта и усмивките са навсякъде!   За съжаление в тази ситуация на вирус дори и професионалните изложби се случват по този начин. Аз също участвам в три подобни и престижни изложби, които се провеждат по този начин през декември. Надявам се децата и родителите да осъзнават, че изложбите в какъвто и да е вариант са важни. Като цяло те обогатяват и развиват умения за самооценка и съпоставяне на едни спрямо други –в това число и с деца от други школи, градове и държави“, подчертава ръководителят на школата.

„И все пак изложбата се случи като прекрасно събитие в социалните мрежи! Поздравявам моите ученици! Те са пълни с идеи и притежават необятен и невероятен творчески заряд! Сърдечно благодаря и на публиката от мое и от името на децата и родителите!“, допълни Шуманов.

В изложбата участваха Силвина и Йоанна Петрови, Калоян Икономов, Ная Петрова, Божидар Иванов, Виолета Стоименова, Диана Глухарска, Ана – Мария Панайотова, Далия Димитрова, Даниел Грахльов, Рая Христова, Лорийн Филипова, Михаела Василева и най –малката, но много смела –Рада Москова (4г.).

Творбите могат да бъдат разгледани във фейсбук на страницата на читалище „Младост- 2003“.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close