ОбществоРегионалниСамоков

Около 60 активисти събраха над 300 чували с боклук, кампанията продължава в кв. „Самоково” на 6-7 април

Анна Манова 

Около 60 активисти събраха над 300 чували с боклук тази събота и неделя /30 и 31 март/. Инициативата е „Да почистим градО”, а главните действащи лица са самоковците Георги Прасков, Владимир Митков и Светлин Стефанов.

В началото на миналата седмица те се опитаха да предизвикат будната съвест  на самоковци и да ги провокират да излязат през почивните дни и да почистят. Сборният пункт и двата дни бе паркингът пред „Самоковото”, а отправната цел пространството около река „Бистрица” и местността „Луковица”. Преди това имаше създадено събитие в социалната мрежа, в което интерес бяха проявили около 250 души. Както обичайно се случва активните зад клавиатурите са много повече от реално действащите лица. Така в двата определени за почистване дни се събират по около 30 ентусиасти, които приеха задачата отговорно.

„Идеята ми е да събудя гражданите да се осъзнаят в каква кочина живеем. Всички да разберат, че не може да изхвърляш боклуци на масата си. Ние реално ядем от майката природа. От всички, които бяха заявили интерес в събитието и се свързаха лично с мен никой не дойде. Събрахме се по около 30 души и двата дни, като в събота групата беше една, а в неделя различна. В това число имаше и доста дечица. Това беше и една от целите ни – да присъстват и най-малките, за да възпитаме в тях уважение към природата и нейното опазване. Благодаря на всички, които дойдоха и отделиха по няколко часа през почивните си дни, за да почистим”, сподели Прасков.

Групите ентусиасти събират над 300 чували с най-разнообразни отпадъци – бойлери, детски колички, гуми, брони, калници, строителни отпадъци, дивани, кухненски мебели са само част от изхвърления арсенал. Като най-впечатляващо за организатора Прасков са намерените захвърлени икони, които оставя на същото място на дърветата. Боклукът е извозен на 1 април от Община Самоков. На мястото обаче остават част от тежките отпадъци от строителни материали, за които е нужна по-сериозна техника. Инициаторите не се отказват и са се наели да намерят такава. Единственото им опасение е, че след като бъде идеално почистено ако не бъдат предприети по-сериозни мерки мястото отново ще бъде същото.

„Доста сериозно сме се наели и ще го правим всяка седмица. Тази събота и неделя ще чистим към кв. „Самоков”, под фирма „Самел”. Там е ужасно сметище. Призовавам живеещите в „Самоково” да се вдигнат, защото при един дъжд всички токсини отиват в земята и децата ги пипат и вдишват. Чистотата е здраве!”, заключи Прасков.

Следващата кампания по почистване е 6-7 април, сборен пункт е пешеходният мост на „Лаго” в 10:00 часа.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close