Общество

Околийки и злокучанки на фолкфестивал „При извора”

Димитрина Божилова

Всеки път, когато ходя по фестивали, събори, празници откривам нещо ново. Дали е в изпълнения или, дали е в носиите или в самите изпълнители, но все е интересно и зареждащо и положителна енергия. С такава се зареждам и когато природата присъства в празника със своите красоти.  Красиво и неповторимо ни се случи тези дни, когато пристигаме в с. Петрово община Сандански. Слизайки от автобуса, не подозирахме какво ни чака долу край реката.

Мястото е избрано неслучайно от родения в Петрово Румен Янчев. Това приказно място, в което издигат своите огромни стъбла многовековни чинари, където в реката се вливат по 700-800 л/сек. кристално чиста и ледена вода. Тя е дар от природата за 17 села наоколо.  Решава Янчев да увековечи това, наречено от него „близнато от Бога” в зона за отдих и развлечения. Правят го хора от рода му и от съселяните. Всеки дошъл тука остава с прекрасни впечатления. Изградена е и сцена, на която вече за 7 път се качват самодейци от цяла България, за да изпълнят въздуха не само с аромата на кюфтета, кебапчета, а и с изпълнения на песни от родните места.

Кметът на Община Сандански Кирил Котев поздрави сърдечно пристигналите групи и им пожела здраве, дълголетие и още много години да се срещат на това място. Заедно с фолкгрупи от Катунци, Марикостиново, Тополница, Долна Рибница, Първомай, Струма, Левуново, Съединение, Пловдив, Добричкото Божурово, Склаве и др. Бяхме и ние – жените от ФГ „Околийка” с ръководител Таня Божкова и ФГ от с. Злокучане. Околийките бяха чудесни в изпълнението си на автентичен фолклор и заслужено бяха аплодирани от присъстващите. Злокучанки също се справиха добре, а Васил и Латинка в дует изпяха 2 песни. Те бяха поздрав за кмета на с. Петрово Методи Атанасов,  който връчи грамоти  и вимпели на всички състави. Нашата група след достойното си представяне отпътувахме за с. Златолист, за да посетим родното място на Преподобна Стойна.

Много неща видяхме и научихме за тази жена с висок дух и Божествена мисия да закриля и помага на хората. Родена е през 1883 г. и умира на 22.12.1933 г. Разгледахме стаята, в която е живяла и десетките икони, подаръци и др. подарени й от признателни хора. Снимахме се пред огромния източен чинар на цели 1300 години, разперил мощни клони покрил цялата градина с много цветя. На единия от клоните са вързани люлки, на които се радват и малки, и големи. На дънера има голяма хралупа, в която всеки е пуснал своето желание и молба.

Прощаваме се с Преподобна Стойна и поемаме към хотела. На другата сутрин с възстановени сили (заради жегата) пътуваме към Гърция. В града Серес правим обиколка по улиците му, а след това се отправяме към манастира „ Св. Йоан Предтеча”. Сред гората, пазен от огромни и стройни секвои манастирът е много интересен и привлича туристи от цял свят.   Много дръвчета и цветя покрай пътеките ни водят до църквата, в която в момента имаше служба. От далечния 14 век е неговата история, която разказва, че е би изгорен и все още има останки от Неговите стени.

През 1852 година е възкръснал наново и е още по – посещаван, защото е много богато изографисан. В него живеят монахини, които поддържат всичко в идеален вид. Оставаме възхитени от въздействието на службата и песнопенията, от спокойствието, което цари наоколо. Заредени сме с положителна енергия, която ще ни държи доста време. Потегляме към Самоков и рейсът отново се превръща в сцена, защото жените не спират да пеят.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close