Общество

ОДЗ „Звънче” и ЦСРИ – Самоков обраха наградите в конкурса „Промяната, която искам да бъда”

Спечелиха общо 6 лаптопа

Анна Манова

В началото на месец февруари ОДЗ „Звънче” и ЦСРИ „Довери ми се” Самоков се сдобиха с общо 6 лаптопа от конкурс, чиято тематика е промята. Те пребориха конкуренцията от над 300 участници.

 

12665660_10206151005275201_990786633_nНа 05.02.2016 г. на официална церемония, състояла се в Центъра за култура и дебати „Червената къща”, бяха отличени победителите в конкурса „Промята, която искам да бъда”. Организатори на конкурса са Junior Chamber International България (JCI България) и американската компания C3i Healthcare Connections, подразделение на Telerx. Общият брой на кандидатствалите обществени структури, неправителствени организации, заведения, преодоляващи образователни и социални услуги за деца, младежи, възрастни хора, както и за лица с увреждания в неравностойно положение, включително училища, читалища и т.н, е 310. Като от тях са отличени 48. Два от спечелилите проекти са на самоковски учреждения – ОДЗ „Звънче”/ заедно с филиал „8-и март”/ и ЦСРИ „Довери ми се”, плод на труда и креативността на директорите Лухова и Миленкова. Сега те се радват на общо 6 лаптопа.

 

За участие в конкурса „Промяната, която искам да бъда” са необходими изготвяне на материали в две направления – креативна и мотивационна част. А наградата за най-добрите са лаптопи, които са употребявани, но са функционално ефективни, с лицензиран софтуер и изцяло готови за нуждите на съответните заведения. Те се предоставят от C3i Healthcare Connections – компания, специализирана в предоставянето на ИТ услуги и аутсорсинг на бизнес процеси за фармацевтичната индустрия.

12721579_10206151005235200_1483325393_n

„За да се участва в конкурса трябваше да се изпълнят няколко условия. Попълва се въпросник с данни на институцията, която представляваш, мотивационно писмо и по желание презентация, стих или рисунка. Темата на самия конкурс много ми легна на сърце – промяната. Направих презентация, която се базираше на подновяването на базата. Явно са я харесали. Избрах и една мисъл – Попитали учителя Дънов: „Учителю, дълго ли ще чакаме промяната? – Ако чакате, ще е дълго!, отговорил учителя. Така на финала на моята презентация завърших с това, че ние няма да я чакаме, а ще я търсим непрекъснато. Спечелихме три лаптопа. Хубавото е, че те са с въртящ монитор и химикалка. Може да се пише с химикал на монитора, а той е свързан с мултимедия и може всички да виждат какво прави даденото дете. Или да се свърже с телевизор. Когато бях музикална учителка много съм използвала мултимедията, като съм им показвала различните музикални инструменти. Като цяло мултимедията е много впечатляваща за децата”, обясни директорът на ОДЗ „Звънче” Марияна Лухова.

Още три лаптопа от ново поколение с въртящ се монитор бяха спечелени и от ЦСРИ „Довери ми се”. Управителят Димитринка Миленкова не скри изненадата си и радостта си от дарените компютри.

„По принцип компютърното обучение в ЦСРИ „Довери ми се” си има история. През 2005 година ние спечелихме един проект към Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения, към които сме членове. Тогава те финансираха малки проекти, и ние написахме проект за компютри. Тогава на всички им беше много интересно как така ние кандидатстваме точно за това, предвид лицата, с които работим и че те имат затруднения. И тогава спечелихме 4 компютърни конфигурации, но за съжаление те остаряха. Точно в този момент се появиха тези 3 лаптопа. Както знаете миналата година по проект направихме площадката в двора на ЦСРИ, името на проекта тогава беше „Избери, за да помогнеш”, което пак е свързано с промяната, каквато беше темата на този конкурс. На наличните ни компютри имаме специален софтуер – мултисензорна система за деца със специални потребности. Тя им е много интересна и образователна. В мотивационно писмо, което написах, едно от главните действащи деца е моето дете, чието време минава напълно на компютър. Дарените три са много хубави. Много сме доволни”, обясни Миленкова.

Победителите бяха избрани от специално жури в състав: Георги Апостолов – Фондация ПИК, представителите на C3i Healthcare Connections – Лилия Атанасова, Мара Боянова, Светослав Георгиев и победителите в конкурса на JCI „Най-изявените млади личности на България“ за 2015 г. – Димитър Косев, Свилен Чешмеджиев, Станислав Георгиев, Теньо Попминчев и Мила Ангелова, както и Ана Николова, Стела Ангелова и Елица Иванова от JCI.

 

ОДЗ „Звънче” и ЦСРИ „Довери ми се” спечелиха максималната бройка лаптопи – общо 6. Те ще бъдат използвани за нуждите на децата в двете заведения.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close