Обща категорияОбществоСамоков

Общо 15 писатели и 40 заглавия участваха в първите Дни на самоковските автори

Анна Манова

За първи път в Самоков се проведоха Дни на самоковските автори. На 12, 13, 14 декември в часовия диапазон 16:00- 17:30 ч. всички любители на писаното слово имаха възможността да се запознаят с местните творци. Мястото на събитието беше фоайето на общинска библиотека „Паисий Хилендарски”. В седмицата на самоковската книга взеха участие 15 автори и общо 40 произведения от различни жанрове – къси разкази, романи, повести, спортни постижения, исторически разкази, стихове.  Финалният ден на културното събитие беше 14 декември, когато театралният режисьор и литературен критик Любомир Малинов направи панорамен поглед на самоковското творчество.

Малинов е запознат с голяма част от излезлите наскоро книги от самоковски автори. Той определи инициативата като малък подвиг, защото литературата е интимно изкуство и е за малка аудитория. И ако тя продължи това ще бъде победа над мрачната ни действителност. От своя страна Христо Христов обобщи, че в своя град човек трудно може да бъде пророк. Други от присъстващите се включиха с коментар, че самоковските автори е важно да се подкрепят, защото са малко на брой, но все пак се грижат да поддържат пламъка на писаното слово да не угасне. Жалко е, че все по-малко хора се интересуват от книги и от културни събития, защото енергията им е съсредоточена в други насоки.

За първи път на едно място бяха селектирани само самоковски писатели, които имат издадени книги през последните няколко години, или всичко онова, родено от тяхното творческо съзнание и чакащо своя адресат. Това беше базар, подреден непосредствено преди Коледа, от където можеше да се избере подарък под формата на книга. Инициатор на събитието са двама от изявените и доста креативни самоковски писатели – Зинаида Хаджимитова и Христо Христов. Редом до тях се наредиха още Владимир Кабрански, Любомир Борисов, Иван Ненов, Яна Василева, Васил Софин, Делян Василев, Георги Захов, Виктория Георгиева, Райна Бакрачева, Васил Лазаров, Александър Кондоферски, Тодор Попов, Георги Маков. Всички те предложиха една пъстра жанрова палитра, в която имаше за всеки вкус по нещо.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close