Седмицата

Общинско лесничейство с нови коли и с нови планове

obsh lesni4Мария Галчева

Във вторник се проведе среща между медиите, новия управител на общинско лесничейство – Георги Чапкънски, и кмета Владимир Георгиев. Формалният повод беше връчването на ключовете на двата нови автомобила с марка „Нива”, но пред двамата ръководители се поставиха много други въпроси, свързани с функционирането на предприятието. Те от своя страна направиха кратка равносметка на свършената дотук работа, коментираха направени проверки, планове за работа и нуждите, от които има структурата, за да бъде в полза на обществото.

През близо 2-та месеца, откакто е начело на лесничейството, Г. Чапкънски коментира, че е направена проверка от страна на Държавна агенция по горите, след  анонимен сигнал до зам.-министъра на министерството на Земеделието и храните, която не е регистрирала никакви сериозни нарушения.

През това време е  завършено  второто лесоустройство. „Това беше много важно, защото нямахме лесоустройствени проекти” – каза кметът  и допълни, че без това те не са могли да извършват никаква дейност. Сега предстои да се организират и проведат търговете, които са част от икономическата обосновка на това предприятие.

Площта на лесничейството е 190 000 дка, т.е. увеличила се е с 30 000 дка. – това са територии, върнати на общината в Доспей и гори върху земеделски земи.  46 830 куб.м. дървесина за година имаме право да сечем.  От тях сме изсекли около и малко над 16 000 куб. метра. 72 662 куб. метра  е естествения прираст на гората, по данните от представената статистика.  „Територията на държавно горско стопанство е 250 000 дка, а техният план за година е 62 000 кубика, техният наличен състав е 63 души, а при общинското съставът е 29” – това отбеляза градоначалникът като основна отлика с държавната горска структура. Оттук, посочи той, идва намерението за  назначаване на повече хора, които да охраняват гората. Новият начин на маркиране, автомобилите, са реализация за идеята за по-ефективна превенция на горските площи.

До средата на тази година броят на актовете също се е увеличил, но събираемостта им не е голяма. Надзирателите в гората  от общинското лесничейство са 14 души, ангажирани на огромна и разпокъсана територия и превъзхождани като численост от броя на нарушителите и тяхната техника.  Повечето от тях са системни и познати на служителите, които нямат право да извършват проверка на гатерите. Това влиза в компетенциите на ДГС.

Като ангажимент се посочи усиленото маркиране на гората – в т.ч. и падналата маса от зимата. До края на годината предстоят три търга. Като амбициозна задача кметът определи намерението да се маркира всичко, предвидено за следващата година.

Проблемите гравитират около малкият брой персонал, техниката, средства, които да отидат за изграждане на горски пътища.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close