Седмицата

Общинското ръководство се отчете

Obsajdane1В началото на седмицата кметът Владимир Георгиев направи анализ на управленския екип. Годишният отчет съдържаше някои от най-съществените неща, извършени през изминалата година, определена като изключително динамична. Направената равносметка по ресори трябваше да даде отговор на въпроса как е управлявана общината през 2013, която беше и последната година за усвояване на европейски пари в изтеклия вече програмен период. „Можем да се похвалим с доста неща, но можеше още повече. Хубаво е човек да има планове за бъдещето” – така накратко градоначалникът обобщи постигнатото.

С едни от най-сериозните нововъведения може да се похвали Дирекция „Административно-правно и информационно обслужване”. Като се започне със смяната на административната система, възможностите за електронно плащане на задълженията и се стигне до новия сайт. Повече от 20 кметства вече имат интернет, а в съвсем скоро време предстои цифровизация на архива, с който разполага ЕСГРАОН.   

Повишена е събираемостта на приходите, което е изключително важно с оглед на финансовата стабилност.

Според изнесена на срещата информация към 30.09.2013 г. делът на собствените приходи (в т.ч. данъчни и неданъчни приходи, намалени с еднократните помощи и дарения от чужбина и трансфери на общините) от общите постъпления на Община Самоков се равнява на 45,91%, което е завишение с 2,53% спрямо същия показател към 30.09.2012 г. /43,38%/. Този индикатор е значително над средната величина (32,44%) за общините от 3- та група с население между 20 000 и 50 000 души. Показателят отчита потенциала на общината да събира собствени приходи, за да гарантира своята финансова независимост. Колкото по-висок е процентът на собствените приходи спрямо общите постъпления, толкова по-голяма е нейната бюджетна автономност. За периода ноември 2011- декември 2013 г. са извършени 4 проверки от Сметна палата за заверка на годишните финансови отчети и за текущ контрол на периодичните отчети.Контролните органи са направили заключения, че не са констатирани отклонения, съществени по стойност и характер. Формата и съдържанието на финансовите отчети са в съответствие с нормативните изисквания.

Отчетено беше, че през 2013 година приходите от отдадените под наем общински имоти са 1 139 млн. лв., което е с около 100 хил. лв. повече в сравнение с 2011 г., а тези от разпореждане със собствеността близо 1 млн. лв. повече в сравнение с 2011. Тези средства се инвестират директно в програмата за капитално строителство на общината.

„Постарахме се да разработим амбициозна строителна програма, която съобразихме с възможностите на бюджета. Продължихме да инвестираме в инфраструктура, но насочихме и доста усилия по благоустрояването на града, оформянето на цветни лехи и зелени площи, към промяна на визията” – сподели кметът пред присъстващите. В допълнение спомена за вниманието, което се отделя на младите хора в общината под формата на нови детски площадки, свободни интернет зони и т.н.

Туризмът е област, в която също са положени значителни усилия.

„Отварянето на хотел „Арена” се оказа огромно предизвикателство за нас, но една година след старта той беше обявен за тризвезден градски хотел на 2013 г.” – заявиха със задоволство общинските ръководители. Комплексът, който образува хотела със спортната зала допринесе за множество посещения на отбори за подготовка, провеждането на състезания от национално и международно ниво.

Бяхме домакини на Еврохолд – Балканска лига по баскетбол, на Еврочалъндж, на Европейското първенство по планинско бягане, на кръг от Европейския шампионат по мотокрос, „Рали България”, Европейско първенство по таекуондо, на Европейско първенство по джудо, на квалификации за световно първенство по волейбол /девойки/, на Евролигата по волейбол, Световно първенство по аеробика. В сферата на спорта миналата година получихме две награди – за община с принос в развитието на автомобилния спорти и за принос в развитието на мотоциклетния спорт.

Списъкът може да бъде продължен с различните социални инициативи и услугите в социалната сфера, здравеопазването, образованието, културата, екологията, големите инфраструктурни проекти, финансирани от ЕС.

Безспорното постижение обаче е възстановяването на късноантичната крепост с църковен ансамбъл и оброк „Цари Мали град”. Този обект донесе и много отличия на общината –награда за най-добър проект в областта на туристическите атракции, реализиран по ОПРР. Крепостта в Белчин стана сграда на годината за 2013 година в категория „Културно-исторически паметници” и спечели националната кампания „Чудесата на България”. За 4 месеца е посетена от близо 200 хил. души.

Въпреки добрите решения, свързани с управлението на Общината и нейната визия имаше и безспорни недоразумения като фонтана и преустройството на пространството около Голямата чешма. Това, което липсваше е може би мнението на хората, които са най-точния барометър затова дали едно нещо е хубаво или не. Гласът народен е като солта в яденето, без която то няма да е същото и ще загуби вкуса си.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close