Слайд категория

Общински кметове обмениха опит в Албена

nsobОбщинските кметове се събраха за традиционната годишна среща на Националното сдружение на общините в Република България. Този път тя се проведе в Албена.

Участие във форума взеха и представители на общинска администрация в Самоков. Кметът Владимир Георгиев коментира, че едно подобно участие е от голяма полза за представителите на местната власт. Сред дискутираните теми беше новият програмен период на еврофондовете. „Сега е моментът, когато се кове желязото” – категорични са общинските ръководителите. Заложените финансови средства ще бъдат от решаващо значение за развитието на градовете и селските райони до 2020 г. Засега все още няма яснота дали през следващия програмен прозорец Самоков ще има право да кандидатства по ОП „Регионално развитие” с нейното ново наименование „Региони в растеж” или тази възможност ще остане единствено за Програмата за развитие на селските райони. Важно е да се възползваме максимално от шансовете, които проектите с външно финансиране предлагат. Това важи и по отношение на читалищата – юридически лица със самостоятелен статут. Другата идея е свързана със създаване на Местни инициативни групи (МИГ). Това са структури, подлежащи на финансиране, в които участват общински представители, местни бизнесмени, селскостопански производители и др. Не е ясно доколко предприемачите ще са отворени към една подобна инициатива. И все пак. „Длъжен съм да потърся диалог” – заяви кметът Георгиев.

Подобни събирания са своеобразно сверяване на часовниците – по отношение на добрите практики, финансовата дисциплина и т.н Логично идва отговорът на въпроса: Къде сме ние? Накратко казано – в Самоков се случват добри неща и не чак толкова. Радваща е финансовата стабилност, което беше потвърдено и от одитори на Сметната палата. В момента те са на поредна проверка в Общината.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close