ЗлободневноСамоков

Общинският кризисен щаб обсъди по-строго следене на изпълнението на мерките

Анна Манова

Общинският кризисен щаб обсъди по-строгото следене на изпълнението на наложените противоепидемични мерки на заседание днес.

Както стана известно носенето на маски остава задължително в затворени и обществени места. Но повечето търговци не спазват тези предписания и не носят лични предпазни средства. Коментирана бе ситуацията в пазара, където има по-голямо струпване на хора, сергии и магазинчета. Ще бъде затегнат контролът по спазването на противоепидемичните мерки, предвиждат се глоби за липсата на маски. Размерът на наказанието започва от 300 лв.

„До сега разчитахме на съзнание. Приключи времето, в което се молехме. Ред е на мерките и глобите. Глобите за неносене на маски са регламентирани и са от 300 – 1000 лв. За юридически лица, които не спазват разпоредбите, санкцията бе между 5 – 15 хил. лв., но сега е намалена“, подчерта здравният инспектор Георги Николчов. Той допълни, че ще бъдат направени тестове на карантинираните лица, както и на контактни с новозаразени.

Карантинираните ще бъдат следени строго и при нарушаване ще бъдат глобявани. За изминалите два дни са съставени три наказателни производства на лица, отклонили се от карантината, обясни началникът на РУ – Самоков инсп. Васил Попов. В момента в Седми квартал има по-строги ограничителни правила, наложени върху свободното движение, затворени са кафенетата там. Четири екипа на жандармерията помагат в работата на самоковската полиция при обхода на поставените под карантина.

Остават в сила предписанията за дезинфекция на автобусите от градския транспорт, носенето на маски и спазването на дистанция. Мерките остават в сила в Домовете за възрастни хора и детските градини. Клубовете на пенсионера остават затворени на този етап.

В МБАЛ – Самоков няма да има обособено Ковид отделение, категорична е доктор Ковачка. По думите й причината се корени в липса на специалисти инфекциолози. До този момент в никоя болница, която има инфекциозно отделение не е върнат наш пациент с коронавирус. Лекарят и трите медицински лица, които бяха диагностицирани с COVID-19, са със свалена карантина. Те ще останат още 14 дни вкъщи, като в края на идната седмица ще им бъдат направени тестове, за да могат да се върнат към ангажиментите си в болницата.

Обсъдено бе това, че Поликлиниката е препълнена с хора, като най-концентрирано е пред рентгена. Като вариант бе предложено да има определен времеви коридор.

От щаба бяха единодушни, че трябва да бъдат максимално ограничени мероприятията и масовите тържества поне в идните две седмици, предвид повишената циркулация на вируса.

Ограниченият контрол в Седми квартал ще продължи и в следващите два дни, като все още не е ясно за какъв период и по какъв начин ще се ограничи разпространението на пандемията в ромската махала.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close