ОбществоРегионални

Общинската библиотека получи 101 –годишен учебник, дарение от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”

Анелия Балабанова

Най-старото самоковско училище ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” получи като дарение 101-годишен учебник по история за пети клас. „Има много символика в това” – коментира преподавателката Татяна Костова. Във вторник /29-ти ноември/ ценната книга беше предадена за съхранение на Общинска библиотека „Паисий Хилендарски”, където има още доста такава литература. Истинска находка е произведението на Иван Попов, по което някога се преподавало в Софийската мъжка гимназия. Пред сборна група ученици 5-7 клас Таня Костова разказа за историята на учебника и училището, с което е свързана появата му.

На 7 януари 1879 г. /Коледа по стар стил/ Гимназията е открита с тържествен водосвет, а два по-късно започват заниманията. Има два класа с 106 ученици, разпределени в 3 паралелки. Обучават ги четирима учители. По това време Софийската мъжка гимназия се помещава в църквата „Св. Неделя”. В края на годината сградата изгаря и се налага учениците да бъдат настанени в околните сгради. Малко по-късно държавата закупува място за нова сграда. Новоизграденото училище бележи много бърз растеж. През 1886 г. вече има 16 паралелки и 606 ученици, а в края на 19 в. 1800 ученици и 41 паралелки. Историческите справки сочат, че негови възпитаници са едни от най-известните личности от националния, политически, стопански и интелектуален елит като Димчо Дебелянов, Стоян Загорчинов, Петко Д. Петков, Цар Борис III, княз Кирил Преславски. През 1908 г. при двореца се формира частното дворцово училище начело с директора на училището Ст. Станимиров. Преподаватели на двамата князе са най-изявените учители от Гимназията и Военното училище. Между тях е и Иван Попов – един от най-добрите за времето си историци, които издава през 1916 г. въпросния учебник по история.

От вторник той допълва богатия фонд на Общинска библиотека. Книгата е дарена на училището от самоковец, който желае да остане анонимен. Присъстващите момичета и момчета прочетоха адаптирани от Мариела Павлова – учител по БЕЛ текстове от учебника, за да покажат, че и днес някои от тях звучат доста актуално. След това тя предаде 101-годишната книга убедена, че тя е попаднала на точното място в своя нов дом – библиотеката. „Силно се надявам, че това ще послужи за пример и самоковските училища ще се радват на дарителска щедрост” – сподели Таня Костова. Да не забравяме, че наближава Коледа – едно по-особено време от годината, в което разтваряме щедро сърцата си.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close