ОбществоПолитикаСамоков

Общините да финансират дейности в общинските болници, поиска д-р Ковачка

Общините да могат да финансират дейности на общинските болници поиска д-р Ковачка от Москов. „Необходими са промени в законодателството, които касаят дофинансирането от страна на общините и кметствата на дейности в общинските болници, тъй като сега е възможна единствено финансова помощ за капиталови разходи и медицинска апаратура, а нуждата е свързана с покриване на разходи включително за заплати“ – категорична бе д-р Красимира Ковачка, съпредседател на партия БДЦ, по време на блиц контрола на Комисията по здравеопазване.

В своя въпрос към министъра на здравеопазването тя поясни: „С повишаването на минималната работна заплата от 01 януари 2016 г. на 420 лв. Управители  на общински болници алармират за невъзможността да се справят финансово с изплащането на възнагражденията на своите служители, тъй като тепърва предстои договарянето с НЗОК през април. До тогава не е ясно, какъв ще бъде прогнозният лимит на общинските болници за 2016 година. Един управител не може да коригира заплатите на своите служители, без да знае какъв е бюджетът, с който разполага. Стига се до разлики в заплатите на сестри и санитари в рамките на 10 лв., а на места и по-малка, което е изключително демотивиращо и създава риск от отлив на подготвени кадри в общинските лечебните заведения, които са единствените, на които разчитат хората от тези райони. Това са малки болници, които работят по малък брой клинични пътеки, по много ниски цени и задържането на медицински специалисти и особено назначаването на млади лекари е почти невъзможно, а в някой от тях не се е случвало от 10 години“ – разясни Ковачка.

В отговор министър Москов увери, че е готов на изготвяне с общи усилия на законови текстове, които да регламентират финансовата подкрепа от общините за общинските лечебни заведения. Той пое и финансов ангажимент във връзка със заплащането в спешните отделения на държавните и общински болници – лекар в приемно отделение на която и да е болница няма да получава по-малко от 1500 лв. заплата, а сестра – по-малко от 900 лв.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close